Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Drevni računar pronađen u rimskoj olupini  (Pročitano 24110 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Drevni računar pronađen u rimskoj olupini
« poslato: 21.09.2014. 19:16 »
Arheolozi su pošli u novu misiju istraživanja drevne olupine, gde je jedan od najkomplikovanijih naučnih antikviteta koji postoji, pronađen, pre stotinu godina u Egejskom moru.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Antikitera mehanizam, koji je pronađen unutar rimske olupine, nedaleko od istoimenog grčkog ostrva, predstavlja drevni računar za koji se veruje da je star barem 2.000 godina. Veruje se da je ova složena naprava nalik satu korišćena u drevnoj Grčkoj za računanje kretanja zvezda i planeta. Mehanizam se sastoji iz barem 30 različitih bronzanih zupčanika, a sve je to smešteno u drveni okvir koji je dekorisan sa barem 2.000 oznaka.

Poreklo ove naprave je obavijeno misterijom. Nije jasno kako je ova intrigantna naprava dospela u ruke Rimljana, ali neki veruju da je nesrećni brod prevozio ženu od velikog značaja, koja je trebala da se uda u Rimu. Mehanizam, među drugim impresivnim blagom na brodu, možda je bio svadbeni poklon njene porodice. Zahvaljujući datiranju pomoću ugljenika, znamo da je blagom natovareni brod potonuo oko 60. godine pre naše ere.

Željni da saznaju nešto više o ovom enigmatskom antikvitetu, naučnici se vraćaju na olupinu pomoću sofisticirane ronilačke opreme koja će ih odvesti dublje nego ikada pre. Odelo od 1.3 miliona dolara omogućiće timu da zaroni do dubine od 150 metara i pažljivo istraži brod za nekoliko časova. Međutim, pre slanja ronilaca, tim će prvo iskoristiti robota da mapira olupinu i morsko dno oko nje. Postoji nada da će to takođe potvrditi prisustvo drugog broda za koje naučnici veruju da leži nedaleko od ove olupine.

Budući da su arheolozi ranije mogli samo da operišu na dubini od 60 metara, tim je ubeđen da će njihova eskpedicija od mesec dana pronaći mnoge druge predmete. Do sada je sa olupine spašeno 36 mermernih statua, nekoliko bronzanih statua, zlatni nakit i ljudski ostaci. „Na desetine drugih predmeta još leži u olupini, a ovo je bio brod koji je nosio ogromno bogatstvo iz Male Azije.“, rekao je Dimitris Kurkomelis, jedan od arheologa u timu. Ipak, za naučnike, pravo blago predstavljaju delovi koji nedostaju mehanizmu.

I dok naučnici nemaju ideju šta se može dogoditi kada stignu do olupine, bilo koja dodatna informacija koja može pomoći u objašnjenju neverovatne naprave iz I veka pre naše ere će biti veoma uzbudljiva.

Izvor: National Geographic