Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Pronađene tablete iz rimskog doba  (Pročitano 2314 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Pronađene tablete iz rimskog doba
« poslato: 03.03.2013. 01:26 »
Kutija za prvu pomoć, pronađena u olupini broda potonulog pre 2.000 godina, daje uvid u lekove koje su pripremali drevni lekari za lečenje mornara od dizenterije i drugih oboljenja, piše londonski Telegraf.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
Kutija za prvu pomoć, pronađena u olupini broda potonulog pre 2.000 godina

U drvenoj kutiji pronađenoj u olupini potonulog broda bile su tablete napravljene na bazi trava i biljaka kao što su celer, luk, šargarepa, kupus, kesten i alfalfa, sastojci koji su opisani i u klasičnim medicinskim tekstovima.

Tablete, koje su bile tako dobro zatvorene da su ostale sačuvane uprkos tome što su pod vodom provele više od dva milenijuma, sadržavale su, takođe, i peršun, nasturcijum, rotkvu, hibiskus i hajdučku travu.

Pronađene su u 136 drvenih činijica obloženih limom na trgovačkom brodu dugom 15 metara koji je potonuo oko 130. godine p.n.e. između italijanske obale i ostrva Elba.

Naučnici veruju da su tablete korišćene za lečenje gastrointestinalnih tegoba mornara kao što su dizenterija i dijareja.

Oni pretpostavljaju da su biljke prethodno tucane u avanu, a zatim da su od te mase pravljene tablete. Njima je dodavana i glina koja se i danas koristi u lečenju gastrointestinalnih problema.

Tablete, dosad najstariji arheološki ostaci drevnih lekova, pile su se uz gutljaj vina ili vode, a istopljene u tečnosti koristile su se kao melem u slučaju posekotina i upala kože.

Istoričari veruju da prisustvo kutije sa pilulama upućuje na zaključak da je brod imao svog lekara ili barem osobu koja je poznavala osnove prve pomoći.

Potonuli brod je pronađen još 1974, a drvena kutija sa lekovima 1989, ali su naučnici tek sada mogli da analiziraju sadržaj tableta koristeći tehnologiju sekvenciranja DNK.