Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Pronađen piratski brod sa blagom u blizini Tonge  (Pročitano 1834 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Pronađen piratski brod sa blagom u blizini Tonge
« poslato: 03.03.2013. 02:13 »
Ronioci Tonge pronašli su olupinu za koju se veruje da je piratski brod koji je, prema lokalnom verovanju, prepun blaga potonuo u 19. veku, saopštili su zvaničnici ove tihookeanske kraljevine.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Britanski brod “Port o Prens” napali su lokalni ratnici 1806. godine po dolasku na Tongu i većina posade je ubijena po naređenju kralja Finau Ulukalala Drugog.

Prema predanju, pirati su sa broda pokupili gvožđe i topove pre nego što je kralj naredio da se brod potopi sa blagom na njemu. Verovalo se da je brod zauvek izgubljen sve dok ga jedan lokalni ronilac slučajno nije pronašao u blizini ostrva Foa.

Ukoliko se ispostavi da je zaista reč o “Port o Prensu”, blago bi i dalje trebalo da bude na brodu, navodi Frans pres.

Veruje se da je velika količina bakra, srebra i zlata bila na brodu, zajedno sa srebrnim svećnjacima, kandilima, raspećima i putirima. Brod je imao sanduke prekrivene bakrom što znači da je napravljen u periodu između 1780. i 1850. godine kada je takvo prekrivanje korišćeno kao zaštita od crkve…

U saopštenju se navodi da ronioci i dalje mapiraju olupinu pre nego što se krene u dalje proučavanje broda. Za sada se ne zna da li je nešto od blaga primećeno ili izvučeno.

“Port o Prens” izgrađen je u Francuskoj ali su ga Britanci preuzeli i iz Londona je 1805. godine isplovio sa specijalnom dozvolom da napada brodove britanskih rivala – Španije i Francuske – i krade njihov tovar.

Posle dve godine na moru, tokom kojih je poharao španska naselja u Peruu i nekoliko španskih brodova, krenuo je preko Pacifika ka Tongi gde je i skončao.

Dečak Vilijam Mariner bio je član posade koji je preživeo masakr i postao je miljenik kralja usvojivši ime Toki Ukamea – Gvozdena sekira. Na Tongi je proveo četiri godine pre nego što se ukrcao na brod koji je prolazio i vratio u Britaniju gde je amateru-antropologu Džonu Martinu ispričao svoje avanture, a on ih je objavio u knjizi “Priča o domorocima ostrva Tonga” koja je i dalje jedan od glavnih izvora za istoričare koji proučavaju prehrišćansku Tongu.