Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Crnogorsko podmorje novi brend?  (Pročitano 1949 puta)

Van mreže Carica Teodora

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 625
  • Ugled: +109/-2
  • Pol: Žena
Crnogorsko podmorje novi brend?
« poslato: 22.07.2013. 22:21 »

Dragan Gačević: Crnogorsko podmorje novi brend?


Crna Gora ima još jednu skrivenu ljepotu o kojoj ne vodimo dovoljno računa. To je Crnogorsko podmorje – pravi podvodni muzej, kako kaže Dragan Gačević, profesionalni ronilac iz Herceg Novog, njegov dugogodišnji „kustos“.


„Opšte bezvlašće“


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete- Ja sam u tom muzeju proveo cio život. O njemu sam i knjigu napisao. Zove se „Podmorje Crne Gore“ i svojevrsni je ronilački vodič. Crnogorsko podmorje je ljepše odozdo – kaže Gačević slikovito, i Crna Gora bi od Crnogorskog podmorja mogla da napravi novi brend. Tako su uradile mnoge zemlje u svijetu, zašto ne bi mogli i mi?


- Najbolji način za približavanje podmorja Crne Gore stranim gostima je korišćenje tuđih uspješnih iskustava. Tu prvenstveno mislim na susjednu Republiku Hrvatsku koja je jedna od vodećih zemalja ronilačkog turizma. Ja sam kao profesionalac bio pozvan na jedan seminar koji je održala (EUF) Evropska Podvodna Federacija i Hrvatski zavod za standarde, u Zagrebu, a povodom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i Crne Gore sa Evropskom unijom. Tema seminara bila je: „Normiranje i standardi u ronilačkom turizmu“. Potpisivanjem Sporazuma Crna Gora se obavezala da će poštovati sve standarde EU, pa samim tim i standarde u oblasti „Pružanja usluga u ronilačkom turizmu“. Dok je EU i ostatak svijeta radio na standardima ronilačkog turizma, Crna Gora je imala najrigidniju pravnu regulativu iz oblasti ronjenja koja je izazivala zgražavanje ronilaca iz okruženja i svih potencijalnih gostiju koji su htjeli ronitu u našem podmorju. Nju su pisali oni koji neznaju ni pravo ni ronjenje. Ustavni sud Crne Gore krajem prošle godine ukinuo je morbidnu Uredbu o obavljanju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore. Sada u Crnoj Gori ne postoji zakonska regulativa koja reguliše ronjenje pa je trenutno opšte bezvlašće u našem podmorju. Bukvalno radi ko šta hoće a sve je to kontraproduktivno za budućnost ronilačkog turizma u Crnoj Gori – kaže Gačević.
Turističko ronjenje


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Knjiga „Podmorje Crne Gore“ je svojevrsan ronilački vodič po brodskim olupinama našeg podmorja. S tim u vezi smatram da bi Ministarstvo turizma trebalo finansirati izradu „Ronilačkog vodiča Crne Gore“ za početak na našem i engleskom jeziku. Vodič treba napraviti kvalitetno kako to rade uspješnje zemlje ronilačkog turizma. Sadržajem ronilačkog vodiča na najkvalitetniji način približili bi naše podmorje stranim gostima. Naši turistički predstavnici na sajmovima turizma imali bi sa čime predstaviti naše podmorje velikom broju potencijalnih turista koji žele posjetiti Crnu Goru.


- Ja ću ovih dana uputiti Ministarstvu turizma predlog za izradu „Ronilačkog vodiča Crne Gore“ i ukoliko dobijem pozitivan odgovor odmah ću pristupiti njegovoj izradi kako bi sljedeće sajmove turizma dočekali sa kvalitetnim ronilačkim vodičom. Ukoliko od Ministarstva turizma dobijem negativan odgovor turističko ronjenje ne može nam biti gore nego što je sada – kaže Dragan Gačević.
Ronilački vodič


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Čim se pojavila u štampi knjiga „Podmorje Crne Gore“ autora Dragana Gačevića izazvala je veliko interesovanje i postala svojevsrtan katalog podmorskog muzeja u koje je „smješteno“ tridesetak brodskih olupina na dnu Jadrana.


- Knjiga je uspješno promovisana u više gradova Crne Gore i na taj način približila sliku našeg podmorja brojnim građanima naše države. Po knjizi je napravljena i prva crnogorska televizijska serija „Podmorje Crne Gore“. Scenarista serijala je Marija Čolpa, reditelj je Slobodan Šćepanović a ja sam autor podvodnih snimaka. Producent serijala je Ronilački centar Marina iz Herceg Novog.  Serija ima dvanaest polučasovnih epizoda u HD rezoluciji. Prva epizoda je uvodna i ukratko prestavlja devet potoljenih brodova i jedan avion, a dvanaesta epizoda ukratko govore o dvanaest potopljenih brodova koji će biti u nastavku televizijskog serijala. Na poziv prijatelja iz Hrvatske knjiga i televizijski serijal  „Podmorje Crme Gore“ imala je svoju promociju i u Zagrebu. Tom prilikom smo posjetili i Crnogorsku kuću u Zagrebu i Udruženje Crnogoraca u Hrvatskoj i poklonili im nekoliko knjiga. Njihovi predstavnici prisustvovali su promociji knjige i televizijskog serijala „Podmorje Crne Gore“. Nadam se da će se neko u Crnoj Gori zainteresovati i kupiti ovu seriju – kaže Gačević.


J. S. – D. C.


  izvor: Pobjeda. me , objavljeno: ned. 26.05.2013