Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ispod Baltika pronađena švedska Atlantida  (Pročitano 3782 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Ispod Baltika pronađena švedska Atlantida
« poslato: 30.01.2014. 10:05 »
Ronioci u Švedskoj otkrili su retku kolekciju artefakta iz kamenog doba, koju su mnogi nazvali švedskom Atlantidom

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ronioci su duboko u Baltičkom moru otkrili “blago” za koje arheolozi pretpostavljaju da su ga za sobom ostavili švedski nomadi pre 11.000 godina. Možda je reč o tragovima jednog od najstarijih preistorijskih naselja koja su ikada otkrivena u Skandinaviji.
 

Arheolozi ove artefakte nazivaju švedskom Atlantidom, jer ih je more progutalo isto kao mitsko ostrvo u Atlantskom okeanu o čijem postojanju nema konkretnih dokaza.
 

Preistorijske predmete otkrio je profesora Bjorna Nilsona sa Univerziteta Sederten i tim sa Univerziteta Lunds za vreme ronilačke ekspedicije u blizini ostrva Hano u Baltičkom moru.
 

Šesnaest metara ispod morskoga dna, Nilson je sa kolegama iskopao drvo, životinjske rogove, užad, oruđe... Među značajnijim iskopinama je i harpun izrađen od životinjske kosti i kosti drevne životinje nazvane divlje govedo ili tur.
 

Divlja goveda su preci današnjeg domaćeg goveda i živeli su u Europi sve do istrebljenja, početkom 17. veka. Ovo otkriće je vrlo važno jer može da pomogne arheolozima da ustanove razdoblje kada su pronađeni artefakti korišćeni.
 

Mnogi predmeti su dobro očuvani zahvaljujući tome što je lokacija pronalaska bogata naslagama crnog, želatinastog taloga koji se formira kada treset počne da truli. Nedostatak kiseonika štiti artefakte od propadanja.

Blic