Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: „Štuka“ na dnu Jadrana!  (Pročitano 24061 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
„Štuka“ na dnu Jadrana!
« poslato: 29.09.2014. 09:20 »
Kod hrvatskog ostrva Žirje, naučnici su otkrili italijanski bombarder srušen u Drugom svetskom ratu. Avion "Junkers JU-87", ili takozvana „Štuka“ je dobro očuvan i predstavlja veliki značaj, budući da u svetu postoje samo dva primerka ove letilice.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

„Štuka“, kako nazivaju tu letelicu, je oborena 1941.

Ronioci i arheolozi su krenuli da istražuju priče meštana ostrva Žirja, da se navodno u dubinama Jadrana skriva „blago“ iz Drugog svetskog rata, piše portal 24 sata hr. Bili su oduševljeni kada su pronašli bombarder "Junkers JU-87".

„Avion nema motor, jer se najverovatnije otkinuo pri udaru u vodu. Osim toga, sve je u redu i u dobrom stanju. Čak je bio oslonjen na točkove, kao da je glatko sletio na morsko dno“, kaže vođa istraživanja i šef katedre za podvodnu arheologiju Univerziteta u Zagrebu Igor Miholjek.

„Štuka“, kako nazivaju tu letelicu, je oborena 1941. , dok je bombardovala brodove Kraljevine Jugoslavije, koji su bili usidreni deset kilometara od Šibenika.

Tada su dve „Štuke“ pogođene, jedna od njih se srušila, a druga je zbog oštećenja sletjela na morsku površinu.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Još se ne zna hoće li bombarder biti izvučen iz mora

Ostala je skrivena do današnjih dana. Taj vredni arheološki nalaz pronašli su ronioci Hrvatskog restauratorskog zavoda i ronilačkog kluba ZG - SUB iz Zagreba.

„Proveravali smo nekoliko pozicija na koje su nam skrenuli pažnju žirjanski ribari. Na veliko iznenađenje ronilaca, s južne strane ostrva otkrili smo avion“, objasnio je Miholjek.

Vrednost tog pronalaska još je veća, jer su od 5.709 proizvedenih sačuvana tek dva takva aviona u muzejima u Londonu i Čikagu.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

"Štuka" tokom Drugog svetskog rata

Još se ne zna hoće li bombarder biti izvučen iz mora i restauriran, ili će ga ostaviti da počiva na dnu.

Ovo je tek drugi avion u hrvatskom delu Jadranskog mora, koji je ceo pronađen. Pre 16 godina kod Visa je otkriven američki B-17.