Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Iznenađujuće očuvan, misteriozni brod pronađen na dnu Baltika!  (Pročitano 35597 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Iznenađujuće očuvan, misteriozni brod pronađen na dnu Baltika! Niko ne zna kome je pripadao!?


Iznenađujuće očuvan brod pronađen je na dnu Baltičkog mora. Arheolozi pretpostavljaju da je iz perioda renesanse.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


* Misteriozni brod je skoro potpuno očuvan u odnosu na slične primere

* Za metar je kraći od Kolumbove "Santa Marie"

* Datira iz doba Renesanse

- Kao da je potonuo juče, jarboli su na mestu, trupovi nedirnuti - navodi pomorski arheolog Rodrigo Paećo Ruiz iz pomorske kompanije MMT.

To što su delovi broda i delovi opreme ostali netaknuti, istraživači pripisuju hladnim, malo slanim i “negostoprimljivim” vodama Baltika.

Precizno poreklo broda još nije poznato. U vremenu iz kojeg, najverovatnije, potiče brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao “Nepoznati brod”, na švedskom “Okänt Skepp”.

Brod je dugačak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodeće “Santa Marie”. “Okänt Skepp” je od velikog istorijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru.Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Južni Hempton iz Velike Britanije, produkcijom “Dip si” i Institutom za arheološka istraživanja Sodertonr Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Kako piše Sputnjik, olupinu je prvi put je otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Međutim, poptuni značaj ove olupine je, slučajno, otkriven tek deceniju kasnije.

Naučnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda “Stril Eksplorer” kako bi što detaljnije istražili olupinu. Arheolog Ruiz je brod opisao kao “najstariji brod u Baltiku” i kao “menjač igara” . Naglasio je da nikad ranije nije nađen brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće. Svakako, istraga koja sledi doneće nove detalje.

(Alo/Sputnjik/V.M.)

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete