Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: 5 fascinantnih potopljenih gradova  (Pročitano 24574 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
5 fascinantnih potopljenih gradova
« poslato: 04.11.2014. 03:17 »
Prošlost oduvek fascinira i mnogi pokušavaju da otkriju njene tajne… Zato su gradovi nekadašnjih civilizacija toliko fascinantni – otkrivaju prošlost! Misteriozna i famozna Atlantida još uvek nije otkrivena, ali brojni drugi gradovi koju su nestali pod vodom jesu. I fascinantni su.

1. Port Royal – Jamajka

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Grad Port Royal na Jamajci nekad je bila velika luka koju su obožavali gusari. Obilovala je prostitucijom, alkoholom… Razvratnošću. U prošlosti je poznat kao “najizopačeniji i najgrešniji grad na svetu”. Taj grad nestao je pod vodom 1692. godine nakon što je potres magnitude 7.5 pogodio Jamajku i uronio grad na dno okeana. Preko dve hiljade stanovnika tog grada nestalo je zajedno s gradom.2. Piramide Yonaguni-Jima, Japan

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Na dnu mora u blizini japanske obale leže i piramide za koje naučnicii još uvek ne znaju stopostotno jesu li prirodno nastale ili ih je čovek napravio. Ogromne piramide, računaju istraživači, nastale su, prirodno, ili čovečjom rukom, u prethodnom ledenom dobu, oko 10 hiljada godina pre Hrista. Otkrivene su 1996. godine.3. Dwaraka, zaliv Cambay, Indija

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Drevni grad Dwaraka, u zalivu Cambay u Indiji. Za taj grad pod vodom, koji je pronađen 2000. godine smatra se da je drevni grad kralja Krišne, nastao 7.500 godina pre Hrista. Prema podacima iz vedskih spisa kao što su Mahabharata i Srimad Bhagavatam, taj se grad sastojao od 70 hiljada palata sačinjenih od zlata, srebra… Bio je to moćan grad, ali nakon što je Krišna napustio ovaj svet, potonuo je.

Sonarnom tehnologijom 2000. godine istraživači su pronašli nešto što se činilo poput kamenih stupova i srušenih zidina najmanje dva grada. Nalazište je opisano kao deo drevne civilizacije u rečnoj dolini, donekle sličnoj dolini reke Saraswati iz Rig Vede, za koju se mislilo da je mitska. Ronioci, koji su ronili do nalazišta u zalivu Cambay, posle su sa dubina od trideset šest metara izvadili dve hiljade artefakata, uključujući lončariju, nakit, skulpture, ljudske kosti i dokaze o zapisima.4. Grad Lavova, Quiandao jezero, Kina

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Shi Cheng, poznat i kao Grad lavova, nekada je bio politički i privredni centar istočne kineske provincije Zhejiang, ali pre 53 godine potpuno je iseljen, a zatim postepeno potopljen.

Završio je pod velikim akumulacijskim jezerom napravljenim za potrebe obližnje hidrocentrale.

Istoriju ovoga grada kao da je ispričao Platon, opisujući kako je pod morem u samo jednom danu pred Herkulovim stubovima, odnosno morskim prolazom danas poznatim kao Gibraltar, nestalo ostrvo Atlantida.

Dok za Platonovom Atlantidom i danas mnogi tragaju, ali njeno postojanje nije sa sigurnošću utvrđeno, kineska Atlantida je sasvim realna, a stari deo nekadašnjeg Grada lavova skriva niz antičkih i izrazito dobro očuvanih arhitektonskih dragulja.

Lokalne vlasti su nakon pola veka Shi Cheng odlučile da pokušaju da izvuku iz zaborava i pretvore ga u turistički raj. Podstaknuti raznim podvodnim snimcima ronilaca, koji zaista  izgledaju zadivljujuće, došli su na ideju da turistima koji vole da rone ponude nezaboravan ugođaj kroz podvodno razgledanje potopljenog grada.5. Kleopatrina palata, Aleksandrija, Egipat

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Istraživači veruju da su u blizini obala Aleksandrije pronašli palatu drevne egipatske kraljice Kleopatre, pa čak i otkrili lokaciju njenog poslednjeg počivališta. Istraživači tvrde da je palata pre 1.500 godina potopljena usled razornog zemljotresa.