Forum Arheo amatera Srbije

Karte, priče, zapisi, običaji... => Pisma drevnih civilizacija => Temu započeo: Drevna pisma 23.02.2015. 10:07

Naslov: Vincansko pismo
Poruka od: Drevna pisma 23.02.2015. 10:07
https://nadgradnja.files.wordpress.com/2013/10/vinc48dansko-pismo-1.png

Винчанско писмо, познато још и као винчаница или србица, је назив за низ симбола, или слова, нађених на преисторијским налазима у југоисточној Европи, тачније у Србији и Румунији.  Постоје спорења око тога да ли је то уопште писмо или само случајни низ разних симбола. Ако би се прихватило као писмо, било би то најстарије писмо људске цивилизације, претходећи чак и сумерском клинастом писму.
Симболи на глиненој посуди ископаној у Винчи, нађеној на дубини од 8,5 метара
Поједини научници заступају тезу да је то систем словног писма Винчанске културе, која је постојала у том региону у периоду од 6000. до 4000. п. н. е.
Класификацијом и анализом знакова винчанског писма, установљено је да ово писмо располаже са неколико верзија својих знакова. Од већег броја знакова издвојено је 57 карактеристичних. Од тога броја 14 знакова је могуће препознати као вокале. Међутим, поновљена анализа, показала је да се ради о 5 вокала, док остали знаци представљају њихове верзије. И међу консонантима, се од укупно 43 могу уочити варијанте, тако да се долази до резултата да винчанско писмо има азбуку од 26 слова.
Други научници сматрају да то није никакво писмо већ просто скуп разних симбола. Претпостављају да би Винчанско писмо пре могло бити врста прото-писма него само писмо.
Naslov: Odg: Vincansko pismo
Poruka od: Max 23.02.2015. 17:37
Starost pisma Lepenskog vira i Vinčansko pismo stoje u direktnoj korelaciji i činjenici da su pronađeni artefakti (glinene pločice sa graviranim vinčaskim pismom), koji su pronađeni pre 20 godina, a zatim sakriveni u muzeju, ipak postali predmet zanimanja naučnika iz celog sveta. Ono što se dešava sada je što, su falcifikatori istorije porekla Srba odnosno kasnije nazvanih Slovena, brže bolje krenuli u diskriditaciju nađenih artefakata proglašavajući pismo staroevropskim, kako bi i dalje zadržali svoju fiktivno i na silu nametnutu teoriju o doseljavanju Slovena na balkan u 9 veku.

Naslov: Odg: Vincansko pismo
Poruka od: Miloš21 24.06.2015. 21:07
Прилажем овај линк о дугогодишњем научном раду дешифровања Винчанског писма, професора Радивоја Пешића:

,,Винчанско писмо двадесет година међу Србима''
http://www.pesicisinovi.co.rs/index.php/pesicev-kutak/tekstovi-vesne-pesic/257 (http://www.pesicisinovi.co.rs/index.php/pesicev-kutak/tekstovi-vesne-pesic/257)

поводом срамног текста Александра Палавестре о Винчанском писму са сајта,
Историјске Библиотеке, којим се ниподаштава рад професора Пешића :

,,Винчанско писмо, пут измишљене традиције''
http://www.istorijskabiblioteka.com/art2:vincanica (http://www.istorijskabiblioteka.com/art2:vincanica)
Naslov: Odg: Vincansko pismo
Poruka od: Milan77 12.10.2015. 10:02
Samo da se podsetimo....

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete