Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kulture mlađeg paleolita  (Pročitano 21806 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Kulture mlađeg paleolita
« poslato: 15.09.2012. 03:16 »
 -Šatelperon kultura, prelaz između musterijera i mlađeg paleolita (35,000 godina). Za ovu kulturu su karakteristični jednostavni izduženi strugači, blago zaobljeni noževi sa retušom na jednoj ivici.

  -Orinjačka kultura, naziv je dobila po Orinjaku, u predelu gornje Garone, Datuje se u 30.000 godinu. Široko je rasprostranjena u Zapadnoj Evropi. Odgovara kromanjonskim ljudima. Invazivnog je porekla iz centralne Evrope. Oruća su vrlo brižljivo i kvalitetno obrađena (oštro okresivanje sa uskim paralelnim brazdama). Karakteristični su čunasti strugač, povijeno dleto u dugačka sečiva sa dve sečice. Koštani alat je takođe prisutan i to: koplja (kratka, robusnog oblika i zasečena pri dnu), igle, šila, šiljci. Pravljene su komandne palice od roga. U orinjaku je početak apstraktne figuralne umetnosti (plastika, crteži, gravure u kostima, kamenu itd) Značajni lokaliteti su: Altamira (Španija), Orinjak, Fon de Gom, Losel, Pećina Lasko (svi u severnoj Francuskoj), Kostjenki (Rusija).

  -Gravetijen, (naziv po La Gravet u Dordonji), Datuje se oko 25,000. godine p. n. e. Karakteristična su mala sečiva sa pravolinijskim oborenim hrptom od nekoliko centimetara. Šiljci su služili kao vrhovi za strele, kost se manje koristi i nemarnije oblikuje, a predmeti od kosti i slonovače se dekorišu jednostvanim geometrijskim motivima. Karakteristične su paleolitske venere od kamena, slonovače, gline... Čuveni lokalitet je Vilendorf u Austriji gde je pronađena Vilendorfska Venera.

  -Solitrejska kultura, datuje se oko 18000. godine p. n. e. Obeležavaju je šiljci u obliku lovorovog lista, okresani plitkim retušom sa obe strane. Inovacija je odbacivač sa kukom na jednom kraju. Slična ovoj je Seletijenska kultura.

  -Magdalenijen (15000-9000. godine pne), u ovom periodu isčezavaju mamuti, nosorozi i irvasi, kremena oruđa su manje tipična i ređe se koriste, dok se najviše koriste kosti i rog. Od kosti i irvasovog roga se prave odbacivači i "komandne palice". Harpuni imaju jedan ili dva niza zubaca, cilindričnog oblika. Igle imaju ušice, predmeti od kosti se graviraju predstavama životinja. U ovoj kulturi nedostaje okrugla plastika, ali su karakteristične gravire i bareljefi, ističe se pećinsko slikarstvo (Pećina Altamira, Pećina Lasko, Fon de Gom, Le Komparej...) Matično područje kulture je jugozapadna Francuska i severna Španija.