Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: SMRTONOSNE PSOVKE Stari Grci i Rimljani vređali su svoje protivnike do poslednje  (Pročitano 23929 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Rimski i grčki vojnici su voleli da se šale, a to potvrđuju i sarkastični natpisi koje su urezivali na metke. Oni su mislili da je duhovito vređati protivnike tako što bi ih ismevali svojim natpisima.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Davnih dana, kada su praćke bile popularno oružje, Grci i Rimljani su pravili municiju u obliku lopte za američki fudbal. Ovaj elipsasti oblik omogućavao im je da municija bolje klizi ili pak da bolje naciljaju metu. Ipak, to im nije bilo dovoljno. Oni su grejali municiju, a ponekad su i rezbarili razne slike i natpise na njima. 

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Municija starih Grka

Ipak, "najsmrtonosniji" su bili meci sa sarkazmom. Arheolozi su našli različite primerke metaka sa uvredljivim porukama. Na primer, za stare Grke i Rimljane, uvrede su bile "Za Pompejinu zadnjicu", "Evo ti ga na", "Neka ti se dobro smesti", "Voće za dezert", "Ovaj orah nije lako slomiti" i "Evo šljive za tebe".

Iako za današnje vreme ove psovke nisu uopšte tako uvredljive, one su obeležile ovo razdoblje istorije, a Džon Mekoul je 1864. objavio zbirku ovih izgraviranih metaka.

(Blic)