Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Тајни досије: Нацисти су након рата имали тајну војску од 10.000 људи  (Pročitano 20514 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Организација, која је основана 1949. имала је више од 10.000 војника. Њихови водећи људи су касније постали важни у немачкој војсци, али и НАТО-у.


Архив Немачке обавештајне агенције (БНД) шест је десетлећа чувао једну од највећих тајни немачке државе, која се у другој половини ‘40-их и почетком ‘50-их борила за опстанак.

Оно што пише у досијеу на 321 страници шокирао је Немце. Бивши нацистички војници и високи официри, затим припадници СС-а, основали су 1949. тајну организацију са циљем регрутовања десетак хиљада војника које би ставили под оружје у случају грађанског рата или руске инвазије.

Члан ужег вођства постао командант у НАТО-у

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Алберт Шнец, 1967. године као
главнокомадулући немачке војске

Досије открива да је тајна организација шпијунирала левичарске политичаре и да је тражила новац од обавештајне службе Западне Немачке. У списима пише и да је канцелар Конрад Аденауер знао за нацистичку војску “на чекању”, и није учинио ништа да би је уништио и распустио. Колико је цела прича била озбиљна, најбоље илуструје податак да су водећи људи тајне организације после постали важни у немачкој војсци и политици.

На челу организације био је Алберт Шнец, који ће после доћи на чело немачких оружаних снага. А у деловање илегалне групе био је укључен и Ото Скорзени, СС-овац награђен бројним одликовањима, који се прославио спашавањем Бенита Мусолинија из руку антифашиста. У ужем вођству био је и Ханс Шпидел, после командант НАТО-ове војске за средњу Европу. Међутим, и након објављивања досијеа остало је још брдо питања, јер много страница недостаје.

Тајна откривена сасвим случајно

И питање је шта се све дешавало у раној историји модерне Немачке. Досије је сасвим случајно открио историчар Агилолф Кеселринг. Запослила га је Независна историјска комисија да истражи рану историју БНД-а.

У гомили папира извадио је фасциклу на којем је писало “Осигурање”, али уместо папира везаних за осигурање, пронашао је причу, која је могла променити историју модерне Немачке.

Вођа групе Алберт Шнец рођен је 1911. и имао је чин пуковника у Другом светском рату. Након капитулације Немачке основао је фирму за продају дрва и текстила, а организивао је дружења ветерана 25. пешачке дивизије, у којој је и сам служио.

Осим што су међусобно помагали, све су чешће разговарали о последицама евентуалног руског напада на своје западне савезнике. Немачка у то време није имала војску, а Американци су до краја ‘40-их повукли много својих војника и западни савезници не би имали изгледа против Црвене армије.

Хтели су да бране Западну Немачку

Шнец је желео да се супротстави Русима у случају инвазије, па је основао тајну организацију. Намера му је била да оснује војску од бивших чланова елитних јединица, које не треба обуку, како би брзо реаговали на руски напад. Новац је добијао од многих истомишљеника, пословних људи попут њега који су служили у војсци током рата.

Контактирао је и бројна ветеранска удружења, а подкрај ‘40-их на попису је имао више од 10.000 људи, премда је у организацију уписао само 2000. Осим ратних ветерана, Шнецовој организацији прикључивали су се и обични људи, мотивисани углавном антикомунистичком идеологијом или авантуром.

Циљеви новоосноване организације били су одбрана Западне Немачке од руске инвазије и борба против комуниста који ће, уверени су, започети грађански рат како би и западни део Немачке дошао у руке Руса.

Илегална група им је требала

Оружје би добили од полиције, а за то би се побринуо Антон Грасер, који је био запослен у министарству унутрашњих послова и био је задужен за тактичку обуку полиције.

Досије открива и како би се Шнецова тајна војска одупрла Русима. Сачекали би да Руси прегазе савезнике, а онда би против њих водили герилски рат. Базе за обуку биле би им у Шпанији и Швајцарској. Шнецу је приоритет била и сарадња са прослављеним Отом Скорзенијем, који је око себе окупио много бивших војника.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ото Скорзени, СС-овац
награђен бројним одликовањима

И он је био забринут због руске инвазије, па је имао сличне циљеве као Шнац. У фебруару 1951. договорили су сарадњу. Исте године Шнец се обратио немачкој тајној служби за помоћ, финанцијској и логистичкој. Гехлен организација, претеча БНДа, помагала је Шнецу, али му није давала превише новца јер су желели да га имају под контролом.

О постојању тајне организације, коју већином чине бивши нацистички војници и офоцири, обавештен је и канцелар Конрад Аденауер. Није распустио илегалну групу јер му је требала.

И он је био свестан да ће му добро доћи ако дође до грађанског рата или руске инвазије. Обавештајној служби наредио је само да надгледају Шнеца и друштво.

Цела прича се распала 1955. кад је оформљена немачка регуларна војска. У том је тренутку Шнецова организација постала сувишна. Шнец ју је распустио, али је после постао врховни командант немачких оружаних снага.

Извор: Express.hr
Обрада: Магацин
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete