Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Nikola Tesla i njegova familija  (Pročitano 24701 puta)

Van mreže Carica Teodora

 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 625
 • Ugled: +109/-2
 • Pol: Žena
Nikola Tesla i njegova familija
« poslato: 22.07.2013. 23:14 »
U takvim se prilikama u ličkom selu Smiljanu rodio Nikola, u ponoć između 9. i 10. jula 1856. godine, dočekan žestokom grmljavinom, neuobičajenom za to doba godine. Oluja je te noći tako žestoko besnela da se ceo Smiljan, sa svim u njemu, tresao kao u žestokoj groznici. Strašna noć šibana snažnim vetrom leta najavila je rođenje genija, koji će nepovratno promeniti sudbinu čovečanstva.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujeteTeslin deda Nikola bio je graničarski narednik, a stric Josif profesor matematike na vojnoj akademiji. Dečakov otac Milutin takođe je isprva krenuo u vojnike, ali je odustao, završio bogosloviju i postao pravoslavni sveštenik. Nakon rukopoloženja službovao je u Senju, a 1852. godine došao je u Smiljan, u parohijsku kuću uz crkvu sv. Petra i Pavla u podnožju šumovitog brda Bogdanić. Najbliži susedi živeli su kilometrima dalje, te bi zimi, kad bi napadao dubok sneg, paroh sa porodicom ostajao sasvim usamljen. Tu je dečak Nikola jutrima promatrao Velebit koji bi osvanuo plav pod prvim zracima sunca. Sa prozora se videlo tužno groblje na drugoj strani brda. Povetarac bi donosio eho psećeg laveža i udaljenih povika pastira, koji su u koloni poput mrava trčkarali brdskim puteljcima.


Selo koje je Tesline 1856. imalo 2500 stanovnika danas je palo na skromnih 436. Struju je dobilo tek 1958. godine. U vreme kad je rođen Tesla, Smiljan je potišteno čekao na demilitarizaciju Vojne krajine, nakon veka krvavog ratovanja za račun Austrougarske monarhije. U selu je stolovala 11. smiljanska četa, i uz potok što je brzao koritom od glatkih vlasi trave često su se mogli videti obogaljeni brkati graničari, zaostali još iz Napoleonovih ratova. U Lici su tih godina vladali kolera, difterija i boginje, a u prizemnim kućicama uredno poređanim kao vojnički stroj, uvlačio se strah. Zbog epidemija i ratova prosečna starost stanovništva Vojne krajine bila je 24 godine.

Van mreže Carica Teodora

 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 625
 • Ugled: +109/-2
 • Pol: Žena
Odg: Nikola Tesla i njegova familija
« Odgovor #1 poslato: 22.07.2013. 23:22 »

VILIJAM TERBO( rođ. 1930. godine u Detroitu)
-Moj deda Nikola Tesla


Slavni naučnik nije imao decu ali jeste njegova rođena sestra Angelina. Ovo je priča njenog unuka koji se seća susreta sa genijalnim rođakom.
Milutin i Đuka Tesla (sveštenik i domaćica koja je imala smisla za pronalazaštvo) su dobili petoro dece: sinove Daneta (poginuo kao dete), Nikolu i tri ćerke - Angelinu, Maricu i Milku. Najstarija, Angelina, udala se za sveštenika Jova Trbojevića a oni su dobili petoro dece.


- Moj deda Jovo je isto rođen u Lici, tamo je bio prota. Svi su dugo živeli, gradili crkve a kada bi neko iz familije umro pre 85. godine to bi smatrali za čudo.
Kada se mladi Nikola Trbojević, koji je ime dobio po slavnom ujaku, oženio sa Elis Hud koja dolazi iz škotsko-engleske porodice, prihvatio je njen predlog da u društvenom životu koristi amerikanizovano ime - Nikolas Terbo. Prezime Terbo je njihovom sinu Vilijamu ostalo kao - jedino.


Da je mali, nestašni dečak Vilijam Terbo znao da će mu tih pola sata obeležiti ceo život, ne bi tako nestrpljivo čekao da njegova mama Elis konačno završi razgovor sa dedom Nikolom i da izjuri iz hotela „Njujorker” u kome se susret dešavao. Mama je obećala da će ga tog dana odvesti u novu muzičku dvoranu u Njujorku, ali se setila da bi usput mogli da svrate i do „čika Nikole”.


„O ne”, pomislio je mali Vilijam koji je imao osam ili devet godina i najmanje na svetu su mu bili zanimljivi razgovori sa odraslim rođacima.
Slavnog naučnika, rođenog brata svoje bake Angeline, Vilijam je video nekoliko puta. Ipak, bio je suviše mali da bi se sećao Teslinih poseta njihovom domu u Detroitu.


- Dolazio je,ali o tome znam više iz priča mojih roditelja nego iz sopstvenog sećanja. Znam da su ga mama i tata jednom vodili na ručak u najbolji hotel u Detroitu. Čim su ušli, celo osoblje hotela se skupilo oko Nikole i mog tate koji je takođe bio poznati naučnik. Želeli su da im ponude najbolju uslugu, najbolja jela, najbolji ugođaj. Orkestar je svirao u pozadini, sve je bilo gala a kada je trebalo da naruče jelo, Nikola Tesla je zatražio hleb i mleko! I moje roditelje i poslugu hotela je bilo sramota. Svi su hteli Teslu da opčine luksuzom a on je uzeo najskromnije moguće jelo.


Vilijam Terbo mnogo se seća onog susreta u hotelu „Njujorker”.
- Nisam siguran koja je tačno bila godina, ali znam da je bilo posle one nesreće kada je taksi na ulici naleteo na Teslu 1937. godine i o čemu se u porodici dosta pričalo. Vilijam je sa mamom stigao u hotel „Njujorker”, 33. sprat, soba 3327.


- Bilo je prepodne. Ušli smo u taj dvosobni apartman a on nas je čekao. Sećam se da je bio neobično visok i star. Nikada nisam video nekog takvog. Pozdravio je mamu a onda se okrenuo ka meni. Poljubio me je, zagrlio a ja sam mu samo rekao „Zdravo”. Možda i još neku reč ali se toga ne sećam. Pričali su nešto manje od pola sata a ja sam sedeo za stolom na kome je bilo cveće. Kroz otvorena vrata sam imao pogled i na spavaću sobu. Tesla je bio jako ljubazan i govorio je lep engleski jezik.


- Još smo preostali samo ja i devet godina stariji Jovo Trbojević, Urošev sin, koji živi u Čikagu - dodaje Vilijam Terbo. - Moj otac Nikola je dobio ime po svom slavnom ujaku a bio je dosta na njega. Bio je mlađi trideset godina od njega, otišao je u Ameriku trideset godina posle njega i umro je tačno trideset godina posle Tesle. Obojica su smatrala Evropu staromodnom a Ameriku videli kao mladu, poletnu i dinamičnu zemlju koja pruža mnogo mogućnosti. I moj otac je kao Tesla radio u telefonskoj kompaniji u Budimpešti odakle je otišao dalje u svet. Moja baka Angelina je pisala svom bratu da dobro pazi na „njenog dečka”.


Van mreže Carica Teodora

 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 625
 • Ugled: +109/-2
 • Pol: Žena
Odg: Nikola Tesla i njegova familija
« Odgovor #2 poslato: 22.07.2013. 23:30 »
MANEKENKA SLAĐANA TESLA, POTOMAK SLAVNOG NAUČNIKA

Sva sam na dedu!

Otac Nikole Tesle je bio pravoslavni sveštenik, a to bi bio i on da se nije posvetio nauci. U tom smislu, nema mesta dilemi da li je bio Srbin ili Hrvat.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

PONOSNA SAM NA SVOJE PREZIME... Slađana Tesla

U vreme kad je rođen, Hrvatska nije ni postojala, već je to bila Vojna Krajina, odnosno Austrougarska. Između ostalog, to je upravo teritorija sa koje je pre 20 godina proterano skoro 250.000 Srba, tako da mogu da pretpostavim da bi se to desilo i Tesli da je živeo u to vreme. Sa druge strane, naši političari ga se sete samo kada im odgovara, a ubeđena sam da malo ko od njih i zna šta je Tesla uradio! - kaže Slađana Tesla, jedna od malobrojnih rođaka pronalazača koji je promenio svet. Naime, porodica ove uspešne manekenke i koreografa takođe je rodom iz sela Smiljane u Lici, gde je pre 150 godina rođen slavni Nikola Tesla. Kako ovaj genije nije imao direktnih naslednika, sve su Tesle u stvari potomci njegovih stričeva.

Prema sopstvenim rečima, nije osetila previše prednosti zbog svog porekla. Doduše, kao dete u školi su profesori znali da joj poklone ocenu, iako se nije ni spremila za čas. Jednostavno, bilo je sramota da jedan Tesla ima slabu ocenu iz recimo fizike.

- Što je interesantno, nikada se nisam ni interesovala za prirodne nauke. Jezici, književnost, to su moje prve ljubavi. Ime je zvučno i ulazi u uho svima, jer je retko, a i svi ga znaju. Ponosna sam na svoje prezime. Ali nije mi preterano pomoglo, nije mi otvaralo vrata karijere. Da sam se možda bavila nečim drugim, što bi bilo blisko onome što je i moj rođak radio, možda bi i značilo. Ovako, moda zaista nema veze sa mojim pretkom Nikolom Teslom.


Sličnosti
Nikola i Slađana Tesla imaju još jednu sličnost. Naime, kako Slađana kaže, oboje dele strast prema lepim odevnim predmetima i dobrom stajlingu.
- Izučavajući fotografije i istorijske podatke o Tesli, primetila sam da je imao strast prema modi, da ne kažem da je bio pomalo kicoš. Voleo je odlična odela i kvalitetne cipele. Kod njega je sve uvek bilo na svom mestu - objašnjava Slađana, koja u šali kaže i da ponekad, kao Tesla, opsesivno pere ruke.
Slađana nije jedini rođak ovog genija, ali je najpoznatiji. U svojoj manekenskoj karijeri, radila je za kreatore poput Valentina i Vivijen Vestvud, a danas radi kao producent, modni koreograf i kasting direktor. Otkriva da za svoj izgled može da zahvali i genima.
- Mnogi mi kažu da na Nikolu imam karakterne crte lica - koščato lice, nepravilan profil, prodoran pogled. Visoka sam i nisam krupne građe. S druge strane, od dede se razlikujem po interesovanjima. Oduvek sam bila društvenjak. Odlično su mi išli strani jezici, a zanimala me je i istorija umetnosti. Međutim, pre nekoliko godina počela sam da se interesujem za metafiziku i tada sam pomislila: „Evo ga Tesla u meni!". On se, kao i ja sada, tokom života bavio onim duhovnim u čoveku. Smatram da je isto kao i ja verovao da ljudi nisu ni svesni svoje snage i šta su sve sposobni da urade. Važno je da razmišljamo pozitivno jer svi smo mi magneti koji privlače svoju stvarnost! - zaključuje ona.

Genije rođen u zaprežnim kolima!

- Moj čuveni imenjak, što se malo zna, nije ni rođen u Smiljanu, već u zaprežnim kolima! Naime, kada je njegov otac prota Milutin vodio njegovu majku protinicu Đuku da se porodi, išli su zaprežnim kolima. Taman što su prošli Gračac i stigli do crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Štikadi, protinicu su strefili trudovi. Tu se i porodila, u zaprežnim kolima, a Milutin je produžio do Smiljana, gde ga je upisao u knjigu rođenih - kaže Nikola Tesla iz Velike Moštanice.


izvor: PRESS RS,  14. 07. 2013


Van mreže Carica Teodora

 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 625
 • Ugled: +109/-2
 • Pol: Žena
Odg: Nikola Tesla i njegova familija
« Odgovor #3 poslato: 11.08.2013. 10:27 »
Teslina unuka: Volela bih da živim u Srbiji

M. Radović| 11. 08. 2013. | Foto: D. Milenković

J
elena Mandić (22) iz Čikaga, potomak Nikole Tesle (njegov ujak je Jelenin čukundeda), već mesec dana je u Srbiji, gde istražuje srpsku kulturu, upoznaje ljude i mesta, kojima je oduševljena, ponosi se svojim poreklom i trudi se da sazna što više o svom pretku - svetski priznatom naučniku Tesli.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Ponosna na svog pretka: Jelena Mandić

Mandićeva je prvi put ove godine posetila Srbiju o kojoj je toliko maštala, ne krije oduševljenje i, kako kaže, ostala bi rado ovde.


- Ovde su ljudi mnogo opušteniji nego u Americi. Druže se, ljubazni su i nisu toliko opterećeni poslom. U Americi je svima posao na prvom mestu, mnogo više se radi, a socijalni život dolazi tek posle svih završenih obaveza. Mnogo mi se sviđa Beograd, i rado bih ostala ovde - kaže Mandićeva, i dodaje kako je posetila Muzej Nikole Tesle, kojim je oduševljena. Ponosna je zbog činjenice da je u srodstvu sa Teslom, iako, kako kaže, Amerikanci ne pridaju mnogo važnosti i poštovanja tome.

- Ovde su ljudi mnogo opušteniji nego u Americi. Druže se, ljubazni su i nisu toliko opterećeni poslom. U Americi je svima posao na prvom mestu, mnogo više se radi, a socijalni život dolazi tek posle svih završenih obaveza. Mnogo mi se sviđa Beograd, i rado bih ostala ovde - kaže Mandićeva, i dodaje kako je posetila Muzej Nikole Tesle, kojim je oduševljena. Ponosna je zbog činjenice da je u srodstvu sa Teslom, iako, kako kaže, Amerikanci ne pridaju mnogo važnosti i poštovanja tome.

- Žao mi je što Amerikanci ne pridaju mnogo značaja Teslinim dostignućima, i što nisu svesni činjenice da ništa od ovog danas ne bi imali da nije bilo njega. Pokušala sam da objasnim ljudima koliko je Tesla bio značajan i da smo u srodstvu, ali ta činjenica tamo ne menja mnogo stvari - priča Mandićeva, i smatra da se u Tesla u Srbiji mnogo više poštuje.

- Majka Nikole Tesle je imala sedmoro braće i sestara. Jedan od njih je bio Trivan koji je moj čukundeda . Ponosna sam na svoje poreklo, trudim se svakog dana da istražim nešto novo o njemu, i celog života ću to raditi - objašnjava Jelena, koja polako uči i srpski jezik..

Najvaljuje da će doći i sledeće godine.

- Volela bih da mogu češće da dolazim. Posetila sam Skadarliju i još neka tradicionalna mesta i oduševljena sam. Ostatak vremena u Beogradu ću takođe posvetiti upoznavanju srpskih vrednosti - završava Mandićeva.


Studira i radi u Americi

Jelena studira medije, komunikaciju i menadžment na jednom univerzitetu u Milvokiju i radi u velikoj korporaciji “Grainger”. Zbog studija i posla ne može češće da dolazi u Srbiju, ali obećava da će sledeće godine na leto opet doći.