Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Šoljica iz dinastije Ming prodata za 36,05 miliona dolara  (Pročitano 22590 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Retka porcelanska šolja, nastala u periodu kineske dinastije Ming, prodata je juče na aukciji u Hong Kongu za rekordnih 36,05 miliona dolara.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Pileća šolja

Mala šolja od belog porcelana, sa crtežom petla i kokoške sa pilićima, zbog kog je nazvana "pileća šolja", potiče iz vremena vladavine cara Čengua (1465-1487). Njenom prodajom postavljen je novi rekord za predmet od kineskog porcelana.

Dosadašnji rekord držala je vaza iz perioda cara Ćien Lunga koja je 2010. odneta na aukciji za 32,58 miliona dolara. Predstavnik Sotbija za Aziju Nikolas Čou opisao je šoljicu kao "sveti gral" kineske umetnosti.

"Ne postiji legendarniji predmet u istoriji kineskog porcelana. Ovo je mitski predmet", naveo je on, prenosi AFP.

Kupac je bivši taksista, 50-godišnji Liu Jićian, danas uspešni finansijski mogul i jedan od najbogatijih Kineza, čija se imovina procenjuje na 1,6 milijardi dolara.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


"Pileća šoljica" je samo jedna od svega dvadesetak sačuvanih u svetu. Nastala je u periodu Ming koji se "smatra vrhuncem rafiniranosti", istakao je Čou.

"Kada kupujete "pileću šolju" ne kupujete samo predmet, već i viševekovnu ljubav careva za ove predmete", objasnio je on.

Izvor: Tanjug
« Poslednja izmena: 09.04.2014. 09:13 Aleksandar »