Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Šta utiče na vrednost starog novca  (Pročitano 23224 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Šta utiče na vrednost starog novca
« poslato: 28.01.2013. 23:06 »
Jako puno činilaca utiče na vrednost starog novca. U osnovne možemo nabrojati retkost, očuvanost, popularnost (koja utiče na ponudu i tražnju), kao i sadržaj plemenitog materijala.

Retkost, može biti apsolutna ili u nekom višem stepenu očuvanosti. Apsolutna retkost podrazumeva da je jako malo primeraka otkovano, ili zbog nekih drugih istorijskih dešavanja, jako malo primeraka sačuvano do današnjeg dana. Retkost u stepenu očuvanosti se javlja kod kovanica koje su kovane u većem broju primeraka, ali ih je ostalo jako malo u većem stepenu očuvanosti. Razlog može biti loš kvalitet kovanja, dug period upotrebe, te samim tim i izlizanost primeraka, ali i mnogi drugi činioci (na primer običaj bušenja zlatnog novca za nošenje oko vrata).  Ono što je veoma važno, to je da ne mora svaki stari novac da bude redak. Imamo slučajeva da su neki primerci iz novije istorije stari samo nekoliko decenija ređi nego neki rimski novčići, koji su kovani u dužem vremenskom periodu.

Stepen očuvanosti, ili kvalitet novca je verovatno najvažniji činilac u određivanju vrednosti starog novca. U Evropi se za kovani novac koristi skala: Polirana ploča (proof), kovnički sjaj (UNC), ekstra fin (XF), vrlo fin (VF), vrlo dobar (VG), a u Americi se koristi takozvana Šeldonova skala od 70 poena, gde su najbolje očuvane kovanice ocenjene najvećim brojem poena.

Ponuda i tražnja takođe mogu uticati na vrednost starog novca, i to je faktor koji može da varira u kratkom vremenskom roku. Nama najbliži primer je svakako novčanica od 500 milijardi dinara iz 1993. godine, koja je u trenutku štampanja bila najveća nominala na svetu, pa je samim tim bila tražena na svim meridijanima. Nakon što je Zimbabve otštampao novčanicu veće nominale, potražnja za našom novčanicom je opala.

Novac koji sadrži plemeniti metal, prvenstveno zlato i srebro, je jako popularan kod svih slojeva stanovništva, a ne samo kod kolekcionara, pa je samim tim potražnja za ovim kovanicama veća. Popularnost ovih kovanica ima istorijsku pozadinu, zbog toga što je njihovo tezaurisanje oduvek bilo isplativo. Sama vrednost kovine takođe utiče na vrednost ovih primeraka.