Zanimljivosti > Misterije

Ukleta mumija na Titaniku

(1/1)

Vasilisa:
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Priča o "ukletoj" mumiji na Titaniku je dosta neobična. Činjenica je da je u Egiptu krajem 1890.-ih otkriven sarkofag sveštenice hrama posvećenog bogu Amonu Ra. Pretpostavlja se da je živela oko 1500. godine pre Hrista u Tebi. Na spoljašnjoj strani poklopca, izrađenog od zlata i emajla, bio je ugraviran njen lik, a na zidovima grobnice navodno je bilo ispisano prokletstvo.

Sarkofag je bio ponuđen četvorici bogatih Engleza koji su ga kupili i odneli u hotel. Jedan od njih nestao je prve večeri, nakon što je neobjašnjivo išetao iz hotela i otišao prema pustinji. Drugi, imenom Douglas Mooray, je teško stradao u lovu. Puška mu je iznenada eksplodirala u ruci pa su morali da mu je amputiratju. Treći je bankrotirao čim se vratio u Englesku, a četvrtom je poginula porodica u saobraćajnoj nesreći i izgorela kuća.

Mooray je sarkofag dao prijateljici na čuvanje. Njoj je uskoro umrla majka, ljubavnik ju je napustio, a ona sama je obolela od nepoznate bolesti. Mumija je nakon toga završila u Britanskom muzeju. Nakon svih "čudnih" događaja počela je da pleni pažnju medija. Fotograf koji je snimao kovčeg odjednom se srušio mrtav. Navodno je bilo još smrtnih slučajeva, pa je jednoglasno odlučeno da se eksponat pošalje muzeju u New Yorku, koji je prihvatio poklon. Kovčeg je ukrcan na Titanik, a ne treba ni spominjati da do New Yorka nikada nije stigao.

Postoji i priča da je mumija nekako spašena s broda i da je ipak stigla do Amerike, gde se nastavlja niz neuobičajenih nesreća i smrti. Sarkofag je, prema toj legendi, vraćen u Evropu brodom Empress of Ireland koji je potonuo 1912. i na kojem je poginulo 840 putnika. Opet, mumija je nekako spašena. Odlučeno je da se vrati u Egipat i ukrcana je na Lusitaniju, koja je potopljena  1915.

Ipak, nema dokaza da je mumija uopšte bila na Titaniku jer nije bila navedena u tovaru. Sarkofag se danas nalazi u Britanskom muzeju, ali je prazan. Nije poznato gde je mumija.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju