Zanimljivosti > Misterije

Stogodišnje misterije: Ova skrivena blaga i danas fasciniraju ljude (VIDEO)

(1/1)

Miloš21:
Zahvaljujući nacističkom vozu koji je navodno pronađen u Poljksoj, potrage za blagom ponovo su aktuelne. A ovih pet skrivenih blaga imaju fascinantne priče.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


1) Blago koje je sakrio američki kolekcionarMilioner, pisac i kolekcionar umetnina Forest Fen 1988. je godine saznao da boluje od raka, a onda je poželeo da svoje blago za kojim će tragati generacije. U tome je definitivno i uspeo, ali tek 2010. godine, s obzirom da je ipak pobedio rak.

Blago je sakrio negde u Stenovitim planinama, a procenjuje se da vredi između jednog i tri miliona dolara. Iako je Fen kasnije napisao čak dve knjige s tragovima i uputstvima kako doći do blaga, ni danas, pet godina kasnije, niko nije uspeo da ga pronađe. Istraživači su išli toliko daleko da su pratili Foresta Fena, iskopali grobove njegovih roditelja i brata i slično.

2) „Blago iz Lime“

Nakon što su osvojili imperiju Inka u 16. veku, Španci su se dokopali ogromnog bogatstva. Većina vrednosti čuvana je u Limi sve do 1820. godine, kada su Španci zbog pobune bili prisiljeni da ga premeste.

Za to je bio zadužen britanski kapetan Vilijam Tompson koji je blago planirao da odveze u svom jedrenjaku „Mary Dear“. Ali pohlepa je bila jača od Britanaca pa su pobili španske čuvare i – naravno – sakrili blago. Ipak, Španci su ih se dokopali i smaknuli celu britansku posadu, osim Tompsona. On im je obećao da će otkriti lokaciju na kojoj je blago zakopano.

Špance je preusmerio prema ostrvu Kokos (blizu današnje Kostarike), a kada su došli do obale, Tompson i njegov pomoćnik uspeli su da pobegnu u džunglu. Španci ih nisu pronašli i tako su ostali bez blaga.

Istoričari tvrde da bi skriveno blago danas vredelo oko 200 miliona američkih dolara, a na mnoga pitanja o blagu verovatno nikada neće biti odgovora. Jesu li možda Tompson i njegov pomoćnik otkopali blago i uživali u njemu do kraja života, daleko od pogleda Španaca? Je li ono uopšte bilo zakopano na ostrvu na koje su usmereni Španci?

3) Nacističko blago u austrijskom jezeru ToplicaTokom poslednjih meseci Drugog svetskog rata nacisti su u jezeru Toplica potopili nekoliko kontejnera iz još uvek ne u potpunosti poznatih razloga. Nekoliko tih kontejnera pronađeno je i u njima su bile lažne novčanice zemalja Saveznika ogromne vrednosti. One su navodno trebale da posluže silama Osovine da pomoću inflacije unište ekonomije zemalja Saveznika u sklopu operacije „Bernhard“.

Nažalost, na mestu na kom se navodno nalaze kontejneri nalaze se desetine teških trupaca koji otežavaju pristup lokaciji i drastično povećavaju mogućnost utapanja i teških povreda. Ronioci koji su imali dovoljno hrabrosti da zaronite blizu kontejnera kažu da su videli i potopljeni avion, ali mnogi veruju da kontejneri sadrže neprocenjivo bogatstvo u obliku zlata, dijamanata i umetnina.

Potraga za nacističkim zlatom toliko je eskalirala da su austrijski stručnjaci 2009. godine zatražili stogodišnju zabranu uranjanja u jezero zbog velike štete koju to nanosi okolini.

4) Zlatna sova skrivena u FrancuskojSredinom 1993. godine čovek pod pseudonimom „Max Valentin“ navodno je negde u ruralnom delu Francuske zakopao zlatnu sovu ogromne vrednosti. Ponudio je milion franaka prolazniku sove, ali i 11 tragova koji bi trebalo da budu od pomoći svim zainteresiranim lovcima na blago.

Ali čak ni to nije bilo dovoljno da se sova pronađe, iako se pritom dogodilo nekoliko incidenata. U jednom od njih istraživači su uspeli da zapale vrlo staru crkvicu.

Nažalost, godine mukotprnih potraga nisu urodile plodom, a verojatno nikada i neće s obzirom na to da je misteriozni Valentin umro 2009. godine. On se u medijima poslednji put oglasio 1997. godine kada je rekao da je sova provereno još na svom mestu i da joj je neko čak došao vrlo blizu.

5. Blago iz legende o „El Doradu“Pre nekoliko hiljada godina, davno pre nego što su Španci došli na teritoriju današnje Kolumbije, vođa plemena Čibča redovno je ulazio u jezero Guatavita posipan zlatnom prašinom bacajući pri tom u jezero zlato i druge dragocenosti kao poklon božanstvima.

Radi se o drevnoj legendi, ali s obzirom na to da ljudi već vekovima u jezeru zaista i nalaze zlato, čini se da u celoj toj priči ima i istine.

Jezero Guatavita inače se nalazi nekoliko sati od Bogote, glavnog grada Kolumbije, u centru legende o El Doradu. Španci su još 1536. godine pokušali da isuše jezero, što su ponovili još nekoliko puta. Svaki put su zaista i naišli na manje količine zlata, a prilikom jednog isušivanja poginulo je nekoliko stotina ljudi.

Poslednji pokušaj isušivanja izveden je 1911. godine. Tada je iz jezera ispumpana sva voda, ali mulj na dnu se stvrdnuo i opet onemogućio potragu za eventualnim blagom.

Kolumbijska vlada danas zabranjuje čak i plivanje u jezeru, a najbolje je da mu se uopšte ne približava, iako to mnogi turisti i lovci na blago rade i dalje.

Legenda o El Doradu tako živi i dalje. Svi zainteresirani za legendu predmete izvađene iz vode i blago mogu da vide u Muzeju zlata u Bogoti. Najpoznatiji komad pronađen u jezeru je kipić „The Muisca Raft“ koji je izrađen oko 1.500 godina pre nove ere.

(Freshpress)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju