Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Rimski dodekahedroni  (Pročitano 24253 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Rimski dodekahedroni
« poslato: 01.10.2015. 23:06 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Smatraju se misterijom arheologije, a svi pokušaji odgonetavanja su pali u vodu. Više od 100 ovih anonimnih i zagonetnih objekata je otkriveno na rimskim nalazištima Velike Britanije, Belgije, Nemačke, Francuske, Italije, Luksemburga, Holandije, Austrije, Švajcarske i istočne Evrope.

Oni se ne pojavljuju na niti jednoj slici o preživljavanju iz tog vremena iako se mogu pronaći u muzejima i mnogim privatnim zbirkama.

Svrha tih čudnih objekata – opšte poznatih kao rimski dodekahedron – je tema mnogih rasprava ali ostaje nepoznato zbog čega su stvoreni. Jesu li dodekahedroni zaista stvoreni od strane Rimljana ili su nazvani „rimskima“ jer su mnogi od njih iskopani u državama koje su nekada bile deo Rimskog carstva?
Čini se da je poreklo ovih rukotvorina takođe nepoznato jer njihovo postojanje nikada nije spomenuto u rimskim, pomno vođenim izveštajima. U stvari, njihovo postojanje nije nikada spomenuto ni u jednom poznatom drevnom izvoru.

Logično je pretpostaviti da su ovi objekti jednostavno misterija koja datira iz 2. ili 3. veka nove ere.

Dodekahedroni su napravljeni od bronze ili kamena i imaju dvanaest ravnih petougaonih strana od kojih svaka sadrži kružni otvor u svom središtu (obično ne i jednake veličine).

Objekti su relativno maleni. Variraju od veličine 4 do 11 cm i različitih su dizajna i veličina, ali se uvek sastoje od 12 simetričnih petouglova.

Uprkos mnogim špekulacijama, funkcija dodekahedrona nije određena.

Mnogi su odavno pokušali da otkriju istinu o tim tajanstvenim drevnim artefaktima. Neki predlažu da je dodekahedron bio merni instrument. Drugi tvrde da je reč o svećnjacima ili vazama za cveće ili je to čak igračka za bacanje i hvatanje na štapu. Nedavno su se ljudi dosetili da dodekahedron predstavlja „sveti simbol druida“ dok je, na primer, Pluarh, grčki istoričar, biograf i esejist identifikovao dodekahedron kao vitalni instrument za zodijačke znakove. Dvanaest strana, prema njemu, predstavljaju dvanaest životinja zodijačkog kruga.

Međutim, pitanje glasi: na čemu je Plutarh temeljio svoju identifikaciju? I šta s čudnim ručicama? Jesu li one samo ukras ili detalj od bilo kakvog značaja? Takođe postoji još jedna pretpostavka njihove svrhe, a ta je da su oni služili kao astronomski merni uređaji pomoću kojih su se, na temelju položaja Sunca u zenitu u proleće i jesen mogli odrediti specifični podaci posebno korisni za određivanje vremena setve među farmerima.

To se vreme zasebno određivalo iz središnje tačke za svaku poljoprivrednu regiju jer se datum razlikovao zavisno o vrsti tla i klimatskim uslovima. Nažalost, uz toliko mnogo teorija čini se da će prava svrha i namena dodekahedrona ostati nepoznati.

Među otkrivenim predmetima se nalazi i rimski ikosahedron – vrlo sličnog oblika, a i njegova svrha takođe ostaje tajna.

Ovaj zagonetni artefakt iz antičkog sveta možemo analizirati iznova i iznova, ali još uvek ne uspevamo shvatiti njegovu svrhu, funkciju i izumitelja.

Očito su drevni Rimljani, ili neko drugi, napravili „nešto“ što mi danas ne možemo objasniti!

(bwmistery.blogspot)

Van mreže Kosta

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 2
  • Ugled: +0/-0
Odg: Rimski dodekahedroni
« Odgovor #1 poslato: 01.12.2015. 04:21 »
Hvala vam na predivnim tekstovima koji nas novopecene arheoamatere uvode u svet arheologije i mnogo vise. Neznam koji je razlog da niste uz tekst prilozili i sliku koja bi u velikoj meri pomogla citaocu u dobijanju preciznijih informacija. Pomislio sam da je to tesko pronaci ali uverio sam se da nije, internet je pun fotografija. Mozda imate tehnicki problem sa memorijom sajta ili neznam sta vec svejedno mislim da vasim predivnim tekstovima nedostaje fotografija koja bi ulepsala uzitak. Nazalost ja nisam vican na kompjuteru da vidjene slike prebacim na forum. Predlog je dobronameran i dalje cu uzivati u vasim postovima.