Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Misteriozna drevna metropola o kojoj niko ništa ne zna  (Pročitano 23219 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Misteriozni drevni grad, koji je nekada sa 200.000 stanovnika predstavljao pravu drevnu metropolu, ne prestaje da fascinira arheologe i istoričare koji još uvek ne mogu da otkriju koja ga je drevna civilizacija osnovala. Dobrodošli u Teotiuakan - Mesto gde su se rodili bogovi!

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Mesto gde su se rodili bogovi - Teotiuakan

Teotiuakan, drevni mezoamerički grad koji je osnovan otprilike jedan vek pre Hrista, nalazi se 48 kilometara severoistočno od Meksiko Sitija.

Istoričari smatraju da je na vrhuncu svoje moći Teotiukan bio šesti najveći grad na svetu u kome je živelo između 125 i 250 hiljada ljudi. Tačne brojke nisu poznate, kao ni to ko su bili ti ljudi, baš kao ni ko je sagradio ovu drevnu metropolu.

S obzirom na spektakularne piramide koje dominiraju današnjim arheološkim iskopinama i kompleksnim naseljima, jasno je da su njegovi graditelji bili daleko ispred svog vremena. Ipak, ne postoje nikakvi pisani tragovi o gradu i životu u njemu.
 
Mesto gde su se rodili bogovi

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pretpostavlja se da je imao vrlo razvijenu industriju i da su u njemu živele brojne zanatlije. Ono što najviše buni arheologe je da grad nije imao nikakvo utvrđenje ili bilo koju drugu vrstu vojnih struktura.

Arheolozi i istoričari još nisu pronašli način da utvrde ko je osnovao grad, kao ni šta je uzrokovalo njegov pad i nestanak stanovništva. Jedino što znaju da je iz nepoznatog razloga spaljen oko 550. godine nove ere.

Pravo ime Teotiuakana se zapravo ne zna. Njegovo današnje ime su mu dali Asteci oko 700 godine, i ono znači "Mesto gde su se rodili bogovi".

Međutim, odgovore na neka pitanja uskoro bi mogao dati arheolog Serđio Gomez. koji je relativno skoro, nakon šest godina istraživanja, pronašao podzemni tunel koji vodi u treću najveću piramidu u gradu - Piramidu pernate zmije!

Piramida pernate zmije

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Da su pronašli nešto značajno, arheolozi su zaključili još prošle godine kada su na dubini od 12 metara pronašli tri dvorane, a u tunelu veliku količinu - žive.

S obzirom da su se živom u drevna vremena obeležavala mesta na kojima su se sahranjivali vladari, istoričarima daje nadu da će napokon saznati nešto o vladarima, osnivačima i stanovnicima ovog misterioznog grada.

Kako bi došli do kraja tunela, arheolozi su u kantama izneli više od 900 tona zemlje i pri tome pronašli 70 hiljada artefakata od keramike, drveta, kamena i drugih materijala.

Sve upućuje na to da je tim arheologa nadomak pronalaska grobova ljudi koji su nekada vladali Teotiuakanom.

Detaljni rezultati istraživanja ovog tunela biće objavljeni u decembru.

Iako će tada Teotiuakan najverovatnije biti malo manje obavijen misterijom, ne treba zaboraviti da je još uvek 95 odsto njegove površine pod zemljom i potpuno neistraženo, piše The Daily Beast.