Forum Arheo amatera Srbije

Zanimljivosti => Misterije => Temu započeo: Zoki 19.12.2016. 16:11

Naslov: Misterija amazonskog Stounhendža starog 1.000 godina
Poruka od: Zoki 19.12.2016. 16:11
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Megalitski kameni krugovi u Brazilu nagoveštavaju da su drevne civilizacije bile sofisticiranije nego što su arheolozi do sada mislili.

Rego Grande, poznatiji i kao amazonski Stounhendž nazvan prema poznatom spomeniku u Viltširu, smešten je u Amapi, blizu grada Calçoene.

Stručnjaci kažu da se ova neobična kompozicija kamenja koristila kao bogomolja, kao i za astronomska posmatranja povezanih sa ciklusima useva, piše Daily Mail.

Rio Grande se sastoji od 127 blokova granita, koji stoje uspravno u krugu od preko 30 metara. Svaki blok je nepravilnog oblika, visok oko 4 metra i težak nekoliko tona.

Ovaj predeo je prvi uočio Emil Goledi u kasnom XIX veku, ali je podrobnije proučavan mnogo kasnije.

Smatra se da je Rio Grande nastao pre 1.000 godina, otprilike 500 godine pre evropske kolonizacije.

„Počeli smo da tražimo delić koji će spojiti celu puzlu istorije basena u Amazoniji, a ono što smo pronašli u Amapi je aspolutno fascinantno“, kaže arheološkinja Marijana Cabral, koja zajedno sa svojim mužem (takođe arheologom) proučava stenovite formacije više od deset godina.

Pre 11 godina, arheolozi su iskopavanjem naselja otkrili keramičke urne koje su ih navele da pomisle da je ova regija u stvari bila groblje.

Dok je poznato da su blokovi u Veltširu transportovani iz neke daljine, istraživači u Brazilu su locirali mesto tri kilometra dole niz reku odakle veruju da su prenesene granitne ploče.

Nakon povezivanja postavljenih kamena sa zimskim solsticijem, istraživači su pomislili da je ovo kamenje korišćeno da pomogne usevima ili ciklusima lova u određenim godišnjim dobima.

(svettajni)