Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kokino - Megalitska opservatorija  (Pročitano 1335 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Kokino - Megalitska opservatorija
« poslato: 01.10.2015. 23:20 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Kokino je veoma neobičan arheološki lokalitet iz brozanognog doba u Makedoniji i je po važnosti je četvrta astro'opservatorija na svetu, ispred njega su samo Abu Simbel, Stonehenge i Angkor Wat.

Nalazi se u blizini sela Kokino koje pripada opštini Staro Nagoričane u Makedoniji. Udaljeno je 35 km od Kumanova, a od Skoplja 50 km vazdušnom linijom. Smešteno je ispod vrha Tatićev Kamen na nadmorskoj visini od 1013 m.

Prema nalazima nekih geologa mesto se nalazi na vrhu neovulkanske ploče andenzitske stene sa površinom od 5000 m², dugom oko 90 m u pravac istok-zapad i širokom oko 50 m u pravac sever-jug.

Arheolog Jovica Stankovski iz Narodnog muzeja Kumanovo, 2001. godine u blizini sela Kokino otkrio je mesto sa ostacima i artefaktima iz ranog brozanognog perioda, koji se svojim dimenzijama i vidom bitno razlikuju od do tada poznatih arheoloških nalazišta. Mesto ima dominantne dimenzije i organizovano je na dva nivoa. Na višem nivou dominiraju kamena sedišta, tronovi, pozicionirani u pravcu sjever-jug , okrenuti s pogledom ka istoku i isklesani u samim stenama. Ovaj centralni deo megalitske opservatorije je korišćen za posmatranje nebeskih tela.

Otkriveno je i u stenama isklesanih sedam markera u vertikalnom položaju koji su korišćeni za markiranje kretanja Sunca i Meseca. Tri od njih obeležavaju mesto izlaska Sunca u danima kratkodnevice, ravnodnevice i dugodnevice, a preostala četiri služe za obeležavanje mesta izlaska Meseca u vreme najvećeg zastoja leti i zimi, kao i mesta najmanjeg zastoja leti i zimi.

Mesta izlaska Meseca u istoj fazi ciklično se ponavljaju svakih 18.6 godina kada se u isti kalendarski dan javlja ista faza Meseca. Spominju se još dva kamena markera koji služe za merenje dužine sinodičkog ili lunarnog meseca čija je letna dužina 30 dana, a zimska 29 dana.

Na osnovu pozicija markera koji prate kretanje Sunca, posebno u danima dugodnevice utvrđeno je da je opservatorija stara oko 3.900 godina, odnosno, da datira iz 18. veka pre n.e.

2002. godine istraživanju se priključio i astronom Đore Cenev iz Planetarijuma u Skoplju i opsežnim arheoastronomskim analizama, koje traju više godina, pokazao da ovo mesto ima karakteristike svetog mesta i megalitske opservatorije. Primereno vremenu i kulturi u tom periodu ovaj lokalitet je nazvan Megalitska opservatorija Kokino.

Megalitska opservatorija Kokino ubraja se među najvrednije stare opservatorije u svetu. Zbog svojih karakteristika, 2005. godine ga je američka svemirska agencija NASA u listi 15 ovakvih opservatorija, rangirala na četvrto mesto.