Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: MISTERIJE „MALOG JERUSALIMA"  (Pročitano 2526 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
MISTERIJE „MALOG JERUSALIMA"
« poslato: 11.11.2012. 01:45 »
U pirotskom kraju, prepunom crkava, nalaze se freske neobične za pravoslavno slikarstvo. U manastiru Sukovo sveti Hristofor je oslikan sa magarećom glavom, a Bogorodica s krilima. U crkvi svetog Petra i Pavla Isus je – bez kose !

Retkost u freskoslikarstvu... Sveti Hristofor sa životinjskom glavom .

Mnogobrojne svetinje „malog Jerusalima", kako je Pirot zbog velikog broja crkava, manastira i hodočasnika nazvao sveti vladika Nikolaj Velimirović, vekovima čuvaju misteriozne freske koje se retko ili uopšte ne mogu naći u pravoslavnom freskoslikarstvu. One i danas pobuđuju veliku pažnju vernika, ali i stručne javnosti. Na freskama su prikazivani čak i ljudožderi.

Jedna od najinteresantnijih jeste freska u Sukovskom manastiru, nedaleko od Pirota, na kojoj je prikazan sveti Hristofor, koji je za života bio ljudožder, zbog čega je i naslikan sa životinjskom glavom.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

- On je živeo u ranom hrišćanskom periodu i pripadao je plemenu ljudoždera. Smatra se, kako piše u Žitijima svetih, da je i sam izgled njihovog lica bio izdužen. Kad je Hristofor video kako hrišćani stradaju za Hrista, poželeo je i on da strada za Hrista, jer je video čuda Hristove vere. Zavolevši Gospoda svim srcem i on je poželeo da strada, tako da su ga njegovi saplemenici mučili. Završio je svoj zemaljski život mučeničkom smrću, ali je dobio večni život - kaže monah Teofil.

Veoma je interesantna i freska Presvete Bogorodice sa krilima, takođe pravi raritet u pravoslavnom freskoslikarstvu.

- Postoje crkveni kanoni kako se koji svetac slika. Sa krilima se obično prikazuju arhangeli, kao angelske sile, sveti Jovan Krstitelj, kao onaj koji je najavljivao dolazak gospoda Isusa Hrista, tako da je čudno što Bogorodica ima krila. Međutim, postoji bledi natpis iznad freske koji pojašnjava da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri. Uostalom, i u molitvama stoji „Presvjataja Bogorodice, zakrili nas omoforom svojim", što objašnjava zašto ima krila - kaže monah Teofil.

Neobične slike... Bogorodica s krilima i Isus bez kose.

Prema njegovim rečima, temelji manastira Sukovo datiraju između 7. i 9. veka.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

- Na jednoj mapi iz 1020. godine stoji da je selo Sukovo tada bilo grad, a da je ovde bio episkopat. Kasniji period u istoriji manastira je veoma malo poznat, a novija istorija manastira potiče tek od sredine 19. veka. Ovo zemljište je pripadalo Turčinu Salaj-begu, koji je imao sina Emina. Kada je čuo da se na njegovom imanju nalazila pravoslavna svetinja i njeni temelji, počeo je da skrnavi ovo mesto. Ali, Emin se paralizovao i nije mogao više da se pomeri. Njegov otac je pozvao pravoslavnog sveštenika, koji mu je pročitao molitvu i Emin je ozdravio. U znak blagodarnosti, Salaj-beg pisao je sultanu i dobio ferman kojim se dozvoljava izgradnja hrama koja je počela 1857, a 1859. godine izgrađen je hram - pripoveda monah Teofil.

Osim Sukovskog manastira, u pirotskom kraju ima još nekoliko manastira koji kriju velike misterije. Jedan od svakako najzanimljivijih je crkva svetog Petra i Pavla, koja su, kako se veruje, izgradili isposnici sa Sinaja, koji su u ovom kraju boravili u 13. veku. Crkva je ukopana u stenu u selu Rsovci i poznata je kao pećinska crkva. U njoj se nalazi pravi biser freskoslikarstva, jedinstveni prikaz Isusa bez kose.

- Ovde gotovo da nema sela koje nema crkvu. Ima 72 registrovana verska objekta, uz mnogo kapela, crkvišta, manastira u kojima se okuplja narod. Mi imamo 11 manastira u kojima žive monasi zbog čega ovaj kraj podseća na malu Svetu goru - kaže protojerej Hristivoje Nikolić.

Upravo zbog velikog broj svetinja, ali i hodočasnika, sveti vladika Nikolaj Velimirović je Pirot nazvao „malim Jerusalimom".

- Epitet „malog Jerusalima" Pirot je dobio pred Drugi svetski rat, kada je jednom prilikom ovde služio sveti vladika Nikolaj Velimirović. Shvativši da u Pirotu ima mnogo vernika koji su išli na hadžiluk u Jerusalim, vladika je rekao da u Pirotu ima više Jerusalimljana nego u Jerusalimu, odnosno da ima mnogo onih koji su bili na poklonjenju grobu Gospodnjem, pa je posle toga Pirot nazvao „malim Jerusalimom" i počastio na neki način vernike u ovom kraju.