Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kleopatrina igla  (Pročitano 24573 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Kleopatrina igla
« poslato: 13.09.2014. 20:49 »
Kleopatrina igla je naziv koji se koristi za tri egipatska obeliska koji se danas nalaze u tri velegrada izvan Egipta.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Kleopatrina igla na Trgu sloge u Parizu

Ovi četvrtаsti kаmeni stubovi, suženi pri vrhu prvobitno su podignuti u drevnom egipаtskom grаdu Heliopolisu, po nаlogu vlаdаrа Tutmosа III, oko 1450. godine pre Hristа. Od crvenog su grаnitа i teški oko sto osаmdeset tonа. Hijeroglifi nа njimа uklesаni su dvа vekа kаsnije, zа vreme vlаdаvine Rаmzesа III.

Dva obeliska koja su prvobitno postavljena u Heliopolisu u Egiptu cezar Tiberije je preneo u Aleksandriju gde su sve do 19. vekа stаjаli. Ovi obelisci su darovani 1877. i 1880. Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, i danas stoje pored Temze u Londonu i pored Metropolitan Muzeja u New Yorku. Oba obeliska su po 21,6 m visoka. Pored londonskog obeliska stoje i dve egipatske sfinge koje su oštećene tokom vazdušnih napada na London u Prvom svetskom ratu.

Treću "Kleopatrina igla" je 1831. poklonio egipatski paša Muhamed Ali francuskom kralju Luju Filipu. Obelisk je visok 24 metra, star je 3200 godina i potiče sa ulaza u Luksorski hram. Obelisk je darovan u znak zahvalnosti za doprinose Jeana-Françoisa Champolliona u oblasti egiptologije i od 1836. godine nalazi se u središtu Trga sloge u Parizu.

Vredno je napomenuti da ni jedna od egipatskih kraljica sa imenom Kleopatra, nema neku bližu vezu sa nekim od ovih obeliska.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Kleopatrina igla u Njujorku

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Kleopatrina igla u Londonu