Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kočićevo  (Pročitano 3858 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Kočićevo
« poslato: 14.04.2013. 12:37 »
Nova arheološka otkrića

Tokom iskopavanja sakupljen je veliki broj ulomaka grnčarije, životinjskih kostiju, kao i kremenih alatki i odbitaka, kazala je magistar arheologije Ivana Pandžić.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Arheolozi sa pronađenim skeletom

Banjaluka – U periodu od 18. do 29. marta 2013. godine, na lokalitetu Kočićevo u Novoj Topoli, opština Gradiška, izvršena su arheološka iskopavanja, kao početna terenska istraživanja projekta „Eurofarm”. Istraživanja su predvodili Muzej Republike Srpske i Arheološki institut Univerzitetskog koledža iz Londona, u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa i Zavičajnim muzejom u Gradišci.

O ovome smo razgovarali sa mr Ivanom Pandžić, kustosom arheologom u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

 „Tokom iskopavanja sakupljen je veliki broj ulomaka grnčarije, životinjskih kostiju, kao i kremenih alatki i odbitaka. Arheolozi su na dubini od 80 centimetara pronašli ljudski skelet, kome nedostaju lobanja, kosti prstiju obe ruke i gornji deo torza. Uzorak kostiju uzet je za analizu, koja će pokazati najpribližniju starost skeleta. Arheološki i osteološki materijal smešten je u muzej u Gradišci. U ovoj kampanji urađeno je i sistematsko geoarheološko ispitivanje celog lokaliteta Kočićevo”, kazala je Pandžićeva.

„U drugoj fazi rada na projektu, koja je planirana za oktobar i novembar tekuće godine, a koja će se odnositi uglavnom na rezimiranje rezultata iz 2012. i 2013. godine, napraviće se plan rada za 2014. godinu, odnosno odabir novih lokaliteta za arheološka iskopavanja. U ovom slučaju biraće se lokaliteti, za koje smatramo da bi mogli da nam daju odgovore na pitanja kojima se projekat ’Eurofarm’ bavi, a to je prelazak na sedentarni način života uvođenjem poljoprivrede i stočarstva, do čega je došlo tokom neolita, mlađeg kamenog doba“, istakla je naša sagovornica.

Muzej Republike Srpske već šest godina sarađuje sa univerzitetima iz Velike Britanije na istraživanjima kamenog doba u Republici Srpskoj i BiH. Ovi projekti su podrazumevali terenska iskopavanja, razne laboratorijske analize, razmenu stručnjaka i njihovo usavršavanje.

„Navedena saradnja ove godine kulminirala je petogodišnjim projektom, koji je počeo u oktobru 2012. godine, a čiji je nosilac dr Mark vander Linden sa Arheološkog instituta Univerziteta u Londonu (UCL), kome su dodeljena sredstva u iznosu od 1,5 miliona evra od strane Evropskog istraživačkog saveta (ERC) za istraživanje širenja poljoprivrede u Evropi, sa glavnim fokusom na Republiku Srpsku“, podsetila je mr Ivana Pandžić.

Ona je dodala da će tokom narednih pet godina, dr Vander Linden i njegov tim vršiti arheološka iskopavanja i istraživanja u Republici Srpskoj i raditi na postojećim muzejskim zbirkama.

„Projekat će proučavati najranije pojave zemljoradnje u regiji, te nastojati da ispita važnost ovog regiona za Evropu u tom periodu. Još jedan od važnih ciljeva je i međunarodna saradnja koju projekat podrazumeva, koja treba da pomogne i poveća broj istraživanja, kao i da poboljša javnu sliku kulturne baštine u Republici Srpskoj”, naglasila je Ivana Pandžić.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Nova-arheoloska-otkrica.lt.html