Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Maču Pikču  (Pročitano 23786 puta)

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Maču Pikču
« poslato: 03.10.2015. 21:13 »
Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Maču Pikču je verovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločenih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Danas arheolozi tvrde da Maču Pikču nije bio grad u klasičnom smislu jer nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojnih utrvrđenja. Najverovatnije je građen kao carski posed i religijsko utočište ili kao tajni ceremonijalni grad.

Ostaci Maču Pikčua odaju carski stil Inka kakav se može naći i na drugim mestima nekad najveće države američkog kontinenta pre dolaska Evropljana. No neobičan je po okolini: smešten je usred bujne vegetacije koju navodnjava reka. Grad ima oko dve stotine građevina smeštenih po terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Grad je podeljen na uske i izdužene četvrti koje maksimalno iskorišćavaju prostor. Postoje i terase izvan naseljenog dela koje imaju kanale za navodnjavanje. Na visini u središtu grada nalazi se granitni monolit, koji je možda bio žrtvenik, karakterističan za Inke, a možda i opservatorija. Zidine Maču Pikčua izgrađene su od orijaških blokova kamena. Podatak je još fascinantniji jer se zna da Inke nisu poznavale točak ni gvozdeno oruđe, a analizom je utvrđeno da su blokovi savršeno izrezani u kamenolomima i da su se završni radovi obavljali na samom gradilištu.

Grad koji je 400 godina bio zaboravljen u andskoj prašumi, čini se da je bio napušten još i pre nego što su carstvo Inka pokorili Španci. Prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Evrope, a ostalo je učinio građanski rat.

Dana 7. jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda.

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Odg: Maču Pikču
« Odgovor #1 poslato: 03.10.2015. 21:30 »
Fotografija Maču Pikčua u rezoluciji od 15,9 gigapiksela

Fotograf Džef Kremer napravio je fotografiju Maču Pikčua u do sada najvećoj rezoluciji.
Fotografija sa rezolucijom od 15, 9 gigapiksela, odnosno 15.900 megapiksela pokazuje čuvene ruševine u Peruu do sitnih detalja.
Kremer je koristio aparat “Canon 7D” sa objektivom od 400 milimetara.
Njegova fotografija se zapravo sastoji od 1.920 slika slikanim pomoću kamere koja se nalazila na pokretnom postolju, a koje su naknadno spojene.

Fotografiju u punoj rezoluciji možete pogledati ovde:
http://www.telegraph.co.uk/travel/activityandadventure/9681432/Machu-Picchu-the-highest-resolution-image-ever-taken.html