Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Timgad  (Pročitano 23543 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
Timgad
« poslato: 25.06.2015. 23:23 »
Timgad je bio rimski kolonijalni grad u severnoj Africi koji je osnovao imperator Trajan oko 100. posle Hrista. Ruševine su poznate po tome što su jedan od najboljih primera rimskog načina gradnje naselja u obliku kvadrata.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ruševine grada nalaze se na 35°27′N, 6°38′E u današnjem Alžiru, oko 35 km od grada Batna. Grad je izgrađen ex nihilo (na pustoj zemlji) kao vojna kolonija, pre svega kao bastion protiv Berbera sa obližnjih planina Aures. Prvobitno su ga naseljavali parćanski veterani rimske vojske kojima je dodeljena zemlja za dugogodišnju vojnu službu.

Nalazeći se na raskršću šest puteva grad je bio opasan zidovima ali nije bio utvrđen. Prvobitno projektovan za oko 15.000 stanovnika, grad je ubrzo prerastao svoje prvobitne granice i proširio se oko kvadratne osnove na manje organizovan način.

I danas se izvanredno vide dve glavne ulice ukrštene pod pravim uglom ukrašene delimično restauriranom kolonadom u korintskom stilu. Glavne ulice završavaju na forumu u centru grada.

Zapadno od jedne od glavnih ulica uzdiže se 12 m visoka trijumfalna kapija, zvana Trajanov slavoluk, koji je delimično obnovljen 1900. Slavoluk je sagrađen od kamena u korintskom stilu sa tri luka. Luk je poznat i kao Timgradski slavoluk, jer postoji mnogi slavoluci koje je izgradio Trajan.

Pozorište sa 3.500 sedišta je u dobrom stanju i često se koristi za izvođenje savremenih predstava. Druge važnije građevine su četiri kupatila (terme), biblioteka i bazilika.

Kapitolinski hram je posvećen bogu Jupiteru i otprilike je istih dimenzija kao i Panteon u Rimu. U blizini kapitola je kvadratna crkva s kružnom apsidom koja datira iz 7. veka. Jugoistočno od grada nalazi se velika vizantijska tvrđava.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Trajanov slavoluk na razglednici s kraja 19. veka.

Grad je mirno živeo prvih nekoliko vekova i bio je centar hrišćanskog delovanja od 3. veka.

U 5. veku grad su opustošili Vandali. Vizantijski general Solomon ga je obnovio 535. i on je ostao hrišćansko središte dok ga u 7. veku nisu opustošili Berberi, kada je i napušten. Grad je bio izgubljen do ponovnog iskopavanja 1881.

U vreme osnivanja, okolno područje je bila plodno poljoprivredno zemljište oko 1000 m iznad nivoa mora. Širenje Sahare je bio glavni razlog što je grad tako dobro očuvan. Pošto nije bilo naselja posle 7. veka grad je delimično zaštićen do dubine od oko jedan metar.

Timgad se nalazi na listi svetske baštine Uneska od 1982.

(wikipedia)