Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Caral  (Pročitano 1297 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Caral
« poslato: 07.05.2014. 15:19 »
Lokalitet Caral je veliko naselje u Dolini Supe, blizu Supea u peruanskoj provinciji Barranca, oko 200 km severno od Lime.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Caralske piramide u suvoj Dolini Supe, nekih 20 km od obale Pacifika.

Caral je bio nastanjen otprilike između 3000. pne. i 1600. pne., imao je površinu od oko 66 hektara i oko 3.000 stanovnika. Caral je središte Civilizacije Caral Supe, koja se prostirala preko nekoliko naselja duž peruanske obale. Quipu je pronađen ispod stepenica piramida, čija starost datira oko 5000 godina, što znači da su pisani oblici sporazumevanja u ovom delu sveta barem 2000 godina stariji nego što se ranije mislilo.

Caralske piramide datiraju od 27. veka p.n.e.. Izgradnja piramida se nastavila do 21. veka p.n.e.. Njihova starost odgovara starosti (Velika piramida u Gizi|Velike piramide) faraona Keopsa u Egiptu, sagrađene između 2600. i 2480. p.n.e.

Caralsku kulturu je naslijedila Chavinska kultura od oko 900. godine p.n.e.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Arheolozi su Caral pronašli 1905, ali je na njega sve donedavno nije obraćana velika pažnja jer nije imao tipične artefakte koji su u to doba bili traženi. Arheološkinja Ruth Shady je naknadno istražila 5.000 godina star grad piramida u peruanskoj pustinji, pronašavši kompleks hramova, amfiteatar i obične kuće. Urbani kompleks je raširen na preko 150 akri (607,000 m²) i sadrži trgove i stambene zgrade. Caral je bio cvatajući metropolis u doba gradnje egipatskih piramida.

Piramide Mayor pokriva površinu veličine četiri fudbalska igrališta i skoro 18 m je visoka. Caral je najstariji zabeleženo nalazište u Andama koje datira pre 2000. p.n.e. i izgleda da je bilo model za mnoge urbane planove andskih civilizacija u sledeća četiri milenijuma.

S obzirom da je nalazište hiljadu godina starije od najranijih civilizacija u Americi, veruje se da bi Caral mogao odgovoriti na pitanja o poreklu Inka i razvoju prvih gradova.

Među artefaktima pronađenim u Caralu je i quipu, najstariji dosada pronađeni. Ovo otkriće pokazuje da je quipu pismo, metod beleženja uz pomoć čvorova u konopcu, stariji nego što se ranije mislilo.

Za razliku od mnogih drugih gradova, u Caralu nema tragova rata; ni razaranja, ni oružja ni raskomadanih leševa. Shadyjevo istraživanje sugeriše da se radilo o mirnom društvu, orijentiranom prema trgovini i životnim užicima. U jednoj od piramda je pronađeno 32 frule koje su napravljene od pelikanove i kondorove kosti kao i 37 roga od kostiju jelena. Takođe su pronađeni tragovi korišćenja opojnih droga i mogućih afrodizijaka. U jednom grobu su pronađeni ostaci bebe, pokrivene i sahranjene s ogrlicom od kamenčića.

Caral je bio uzor za 17 drugih piramidalnih kompleksa na području od 90 km² u Dolini Supe. Pronalazak quipua sugeriše da je kasnija civilizacija Inka sačuvala određen kulturni kontinuitet s caralskom civilizacijom.