Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Taurunum  (Pročitano 2482 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Taurunum
« poslato: 15.03.2013. 01:22 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
Položaj Taurunuma u 2. veku

Lokalitet obuhvata rimsko utvrđenje, civilno naselje i nekropolu.

Antički Taurunum nastao je na ruševinama keltskog utvrđenja, na prostoru današnjeg Gardoškog brega. Oko utvrđenja razvile su se canabae koje se vrlo brzo šire i prerastaju u bogato naselje, zahvaljujući važnim trgovačkim, suvozemnim i vodenim putevima.Taurunum postaje važno mesto u ovom delu rimske provincije Panonie Inferior.

Kao antički grad, živeo je i razvijao se od I do VI veka. Njegov razvoj odvijao se u dva smera – kao vojno utvrđenje tipa kastela, u sklopu rimskog limesa, i sedište Dunavske flote sa pristaništem, i kao trgovački centar. S obzirom na geografski položaj, bio je izložen napadima i pljačkama varvarskih naroda.

Kao i drugi antički gradovi, Taurunum je prerastao u srednjovekovno naselje, najpre pod imenom Malevilla, a zatim Zemun. Na području današnjeg Gardoškog brega i starog jezgra Zemuna godinama su nalaženi ostaci rimske materijalne kulture (ostaci fortifikacije, profane, kultne i grobne arhitekture, epigrafski spomenici, reljefi, ostave novca i drugi pokretni materijal).