Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Trlica  (Pročitano 23558 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Trlica
« poslato: 14.04.2013. 16:14 »
Arheolozi nastavljaju istraživanja na Trlici

Lokalitet pored puta Pljevlja-Prijepolje još jednom zainteresovao domaće i strane stručnjake

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Na arheološkom lokalitetu Trlica, koji se nalazi pored puta Pljevlja-Prijepolje, gde su pre nekoliko godina pronađeni fragmenti kostiju životinja iz ledenog doba, ovih dana nastavljena su paleontološka istraživanja.

Prema tvrdnjama arheologa koji rade na toj iskopini, to nalazište je jedno od najstarijih na Balkanu i seže 1,7 miliona godina unazad. Iako je registrovano pre nekoliko decenija, nalazište tek poslednjih godina privlači veću pažnju arheologa.

Mihail Vasiljevič Šunkov, zamenik direktora sibirskog odeljenja Instituta za arheologiju i etnografiju ruske Akademije nauka, istakao je da je arheološki lokalitet Trlica jedan od najstarijih i najzanimljivijih za proučavanje početaka kvartarne faune na prostorima Jugoistočne Evrope.

Ove godine je četvrta sezona istraživanja i rada na arheološkom lokalitetu Trlica, a Šunkov je istakao dobru saradnju ruske i Crnogorske akademije nauka na polju arheoloških istraživanja na teritoriji Crne Gore.

Lokalitet Trlica, koji je jedini te starosti u Crnoj Gori, čak i u bližem okruženju, pronađen je slučajno prilikom probijanja puta Pljevlja-Prijepolje, a prva iskopavanja su počela 1989. godine. Arheolozi su do sada pronašli veći broj kostiju, koji će narednih dana biti poslati na analizu u neki od istituta, kako bi se ustanovila njihova starost i vrsta životinje kojoj su pripadale.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Predstavnici Instituta za tehnička istraživanja iz Podgorice i Instituta za regionalnu geologiju i paleontologiju Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda u fosilnoj pećini na lokalitetu Trlica, tokom paleontoloških istraživanja 2001. godine, pronašli su ostatke predačkih vrsta slonova i nosoroga koji su prie 700 hiljada godina živeli na tom području.

“To je fosilna pećina u kojoj su nataloženi sedimenti sa zubima i kostima kičmenjaka izumrlih predačkih vrsta današnjih životinja. Reč je o predačkim vrstama slona, nosoroga, bizona, medveda, dviju vrsta konja, jelena, koze, kao i jedne predačke vrste džinovske ovce. U pećini su još pronađene predačke vrste hijene, vuka, nekih krupnih glodara kao što je bodljikavo prase, dabar i neke vrste sitnijih glodara. Sve te životinje na tom prostoru su živele pre 700 hiljada godina”, rekla je tad dr Vesna Dimitrijević, profesorka beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta.

Ona je istakla da je ta starost prilično dobro određena, jer je reč o karakterističnoj fauni.

Prisustvo slonova i nosoroga na području Pljevalja, iako ih nema nigde u Evropi, Dimitrijević je objasnila činjenicom da je ta fauna tu bila autohtona i da je krajem ledenog doba došlo do njihovog izumiranja, odnosno povlačenje sa tog područja i nastanjivanja u Africi i Aziji. Ona je tad rekla da od pronađenih delova životinja najveću vrednost imaju zubi dabra i medveda.

Osim profesorke Dimitrijević, u istraživačkom timu su bili geolog iz Instituta za tehnička istraživanja Crne Gore Jugoslav Žic, kao i Goran Ćulafić i Katarina Bogićević sa beogradskog Instituta za regionalnu geologiju.