Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Statueta boga Dionisa otkrivena na lokalitetu Carine u Risnu  (Pročitano 23293 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Ekipa poljsko-crnogorskih arheologa, koja trinaestu godinu za redom istražuje lokalitet u Risnu, završila je ovogodišnju kampanju, i kao i prethodnih godina, i ove arheolozi imaju razloga da budu zadovoljni. Poznato je da su tokom dugogodišnjeg istraživanja u ovom gradu zabeležena otkrića jedinstvena u Evropi, kao pronalazak ostave ilirskog kralja Balajosa sa čak 4 600 novčića, što je bio najveći nalaz numizmatike iz ovog perioda. I tokom ovogodišnje kampanje, koja je trajala mesec dana, arheolozi se mogu pohvaliti novim nalazima, a jedan od njih je bronzana statueta boga Dionisa.

Rukovodilac istraživanja, arheološkinja Vilma Kovačević iz Centra za arheologiju i konzervaciju, izjavila je za crnogorski Portal Analitika da je bronzana statueta, veličine dvadesetak centimetara, dobro očuvana, a otkrivena je na lokalitetu Carine.

“Na Carinama je ovog leta napravljena još jedna sonda i tu su otkriveni delovi antičke insule sa objektima, sa kanalima kojima je tekla voda pored kuća, a koji su bili pokriveni pločama. Na tom mestu pronađena je skulptura Dionisa i očigledno je da je bila u upotrebi u kućnom kultu, i da se u tim kućama nalazio kutak odvojen za kult. Skulptura je sada na konzervaciji u Poljskoj i uskoro će biti vraćena. Inače, u oktobru je u Poljskoj ambasadi u Podgorici planirana prezentacija arheoloških istraživanja u Risnu”, kaže Kovačević.

Arheolozi su radili na tri punkta: Gradini, Carinama i u Parku, odnosno antičkoj nekropoli. Deo vremena, morali su da odvoje za raščišćavanje terena jer je predviđeno aero snimanje iz kvadrikoptera. Reč je o maloj letelici koja snima teren iz vazduha kako bi se dobio plan prostiranja lokaliteta, sagledao celokupni prostor Carina i Gradine.

Sledeće godine nastavljaju se istraživanja na Gradini, gde su arheolozi došli do vremena kasne antike, a cilj im je da dođu do antičkog perioda koji je predmet istraživanja, odnosno rimskog i helenističkog.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Na Gradini je otkriven reprezentativan ostatak zidova iz svih perioda. Najviše je ostataka iz vremena Venecije i Turske, zatim venecijanska keramika, kao i mletački novac. Zanimljivo je da je otkriven i jedan novčić ilirskog kralja Balajosa, što govori da su u blizini stariji slojevi.

Na lokalitetu Carine, u delu prema školi, sve je očišćeno za snimanja iz vazduha, i taj plan će poslužiti za izradu konzervatorskog projekta.

Na Carinama i ove godine su otkriveni novčići kralja Balajosa, kao i grčki novac, a tu su i ostaci najstarijih objekata koji su pripadali Ilirima, iz IV veka pre nove ere.

Govoreći o specifičnosti istraživanja, arheolog Vilma Kovačević naglašava da na samim Carinama imaju problem sa morem, plimom i osekom, i to bi, kaže, mogao biti problem kod konzervacije i prezentacije.

Nadam se da će biti formiran najbolji tim koji će moći da nađe najbolje rešenje prezentacije, tim pre što je to lokalitet gde imamo zidove od 4.v p.n.e. do 4. veka naše ere. Treba temeljno sagledati taj prostor i videti šta je najatraktivnije za prezentaciju, naglašava Kovačević.

Kada je reč o budućim istraživanjima, planirano je da se naredne godine pređe na drugi sektor Carina, gde su šezdesetih godina vršena istraživanja od strane Republičkog Zavoda. Tom prilikom pronađeni su veliki komadi kamene plastike koji su pripadali reprezentativnim arhitektonskim objektima. Deo te plastike izložen je danas u delu sa mozaicima boga Hipnosa.

Sve to govori koliko je veliki risanski lokalitet, sa ulaznim kapijama, pristaništem, ulicama, insulama, trgovinama, a ono što je specifično za njega je da je to prostor foruma, gradskog trga, gde su bile građevine javnog karaktera. To su bile velike zgrade, sa atraktivnom arhitektonskom plastikom.

Po svemu sudeći, u Risnu ima još mnogo posla za arheologe. Ugovor sa kolegama iz Poljske traje i istraživanja se nastavljaju idućeg leta.