Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Herkules istražuje i barsko podmorje  (Pročitano 21734 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Herkules istražuje i barsko podmorje
« poslato: 10.07.2013. 00:00 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Istraživački brod “Herkules”, opremljen najsavremenijom tehnikom za detektovanje arheoloških lokaliteta, i ovog leta će otkrivati tajne crnogorskog podmorja. Istraživači američke kompanije RPM Nautical iz Floride uskoro dolaze u Barsku luku i sa arheolozima Centra za konzervaciju i arheologiju, kao i članovima Regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bijele, krenuće u istraživanje lokaliteta na morskom dnu.
 
Arheolog mr Dejan Gazivoda, zadužen za sektor arheologije u Centru za konzervaciju i arheologiju, kaže za “Portal Analitika” da je Centar nosilac istraživanja i da je sa američkom kompanijom “RPM Nautical” iz Floride prošle godine potpisan trogodišnji ugovor.
 
“Direktor Centra Đorđije Vušurović potpisao je lani ugovor sa poznatim arheologom Džefrijem Rojalom i sa direktorom Regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bijele Veskom Mijajlovićem o radu na zajedničkom projektu ‘Rekognosciranje crnogorskog podmorja’. Ovog leta se istraživanja nastavljaju i krajem meseca brod ‘Herkules’ kreće u otkrivanje lokaliteta u Barskom i Budvanskom akvatorijumu”, kaže Gazivoda.
 
Članovi našeg istraživačkog tima biće arheolozi koji su prošli obuku za podvodnu arheologiju, koju je organizovao Centar, a predviđeno je da se podmorje istražuje u dve faze.
 
“Prvo će desetak dana američki i naši arheolozi skenirati morsko dno, kako bi utvrdili određene anomalije koje mogu značiti da je u pitanju arheološki lokalitet, a potom se ide na markirane tačke”, kaže Gazivoda. On objašnjava da se daljinski upravljano vozilo ROV (engl. Remotely Operated Vehicle - ROV), model Seaeye Panther XT, upućuje da se utvrdi da li se radi o arheološkom lokalitetu. ROV je, kaže Gazivoda, automatizovana podvodna ronilica, koja poseduje najsavremenije senzore, kamere i robotsku “ruku” za izdvajanje predmeta sa morskog dna na dubinama do 100 metara.
 
Pouzdana tehnika i iskusan tim do sada su otkrili značajne brodolome iz antičkog doba, a arheolozi ne sumnjaju da ih i ovog leta čekaju nova otkrića.
« Poslednja izmena: 11.07.2013. 02:48 admin »