Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: LEGENDA SE OBISTINILA: Kod Srebrenice nađeni temelji srednjevekovne crkve  (Pročitano 25514 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
SREBRENICA – Legenda se pokazala kao tačna – na lokalitetu Crkvine u srebreničkoj opštini iskopani su temelji srednjevekovne pravoslavne crkve koju su srušili turski osvajači.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Meštani sela Orahovica i članovi „Svetosavske omladinske zajednice“ iz Srebrenice potpuno su očistili teren, odnosno otkrili zidine srednjevekovne pravoslavne crkve na brdu Borovac, desetak kilometara jugozapadno od središta opštine.

Usledila je i prva liturgija, kojoj je prisustvovao veći broj vernika.

„Srednjevekovna crkva, stara više od 550 godina, tu je stajala i pre turske okupacije, kada je porušena.

To potvrđuje podna podloga od cigle koja nije korišćena u doba turske vladavine na ovim prostorima“, pojašnjava mesni paroh protojerej Aleksandar Mlađenović.

Na otkrivenim zidinama pronađena su četiri ljudska skeleta – reč je o osobama koje su tu sahranjene nakon rušenja crkve. Na skeletima su bili austrijski novčići, a otkriveni su i neki metalni predmeti.

„Te osobe sahranjene su po pravoslavnom običaju, okrenuti pravcem istok – zapad i sa prekrštenim rukama na prsima“, navodi Mlađenović.

Apsida je potpuno očišćena, a otkrivene zidine nekadašnje crkve imaju spoljašnje dimenzije – 13 sa sedam metara.

Meštani su baš na ovom lokalitetu želeli da grade crkvu i 28. septembra prošle godine tu je osveštan podignuti krst.

Kada je započeto kopanje i pripremanje lokacije za izgradnju crkve i otkrivene zidine nekadašnje crkve, ustanovljeno je da je krst podignut pola metra od sredine oltarskog zida na njegovoj spoljašnjoj strani.

Odlučeno je da tu i ostane do izgradnje hrama jer je ovo arheološko otkriće još više učvrstilo volju vernika ovog i susednih srpskih sela da se na Crkvištu iznad Orahovice ponovo podigne crkva.

Tako se obistinila legenda o postojanju hrama na Borovcu. Sada arheolozi treba da utvrde iz kog je veka crkva porušena u doba turske vladavine i da ocene vrednost i značaj otkrivenih arhefakata.

Protojerej Mlađenović ističe da su ostaci crkve pronađeni pre petnaestak dana prilikom uređenja ovog lokaliteta i da je o tome informisan tim arheologa koji trenutno radi na istraživanju i konzervaciji arheološkog nalazišta „Rimski municipium“ u Skelanima.

„Pokazalo se da ovaj lokalitet nije slučajno nazivan Crkvište. Mnogo lokacija u BiH nose takve nazive jer su u narodu ostala sećanja da su se na tim mestima nekada nalazile crkve koje su porobljivači i okupatori rušili“, kaže Mlađenović.

(Pravda)