Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE U KOČIĆEVU  (Pročitano 23379 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE U KOČIĆEVU
« poslato: 11.03.2014. 13:27 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Već drugu godinu u lijevčanskom selu Kočićevo, arheolozi iz Republike Srpske i Velike Britanije tragaju za kulturom neolita, mlađeg kamenog doba. Arheološka iskopavanja, koja se rade u sklopu projekta „Eurofarm“ vrednog milion i po evra, rezultirala su veoma interesantnim pronalascima.

-Našli smo puno životinjskih kostiju, keramike, nožiće, strelice. Važan pronalazak je i ljudski skelet, čiji uzorak ćemo poslati na analizu u Oksford- rekla je arheolog u Muzeju RS, Ivana Pandžić. Prošle godine, utvrđeno je da je u Kočićevu postojalo naselje iz petog milenija pre nove ere, a još se traga za pravim oblikom kuće. Ekipu arheologa predvodi dr Mark van der Linden, naučni saradnik Univerziteta u Lesteru, koji je i nosilac projekta “Eurofarm”.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Cilj projekta je da što bolje proučimo početak poljoprivrede u ovom regionu- kaže Linden. Dejvid Orton, zooarheolog iz Londona kaže da su na ovom lokalitetu pronađeni izuzetno vredni dokazi korišćenja domaćih životinja u obradi zemljišta.

-To su ovce, svinje, goveda, a i divlje životinje- navodi Orton. Ovo nalazište je jedno od brojnih u Lijevče polju, kojima se verno može rekonstruisati život u davnoj prošlosti.

Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška, Bojan Vujinović, kaže da se jednim od najstarijih lokaliteta u Gradišci smatra Jurkovačka pećina, gdje su pronađene alatke iz paleolita, starijeg kamenog doba.

Istraživanje u Kočićevu predvodi Muzej Republike Srpske u saradnji sa Arheološkim institutom Univerzitetskog koledža iz Londona. Njihovi partneri su Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske, te Zavičajni muzej Gradiška.

(info+)
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete