Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Na srednjovekovnoj nekropoli Klisa nađen skelet u sarkofagu  (Pročitano 21897 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Arheološka istraživanja srednjovekovne nekropole Klisa u Gučoj Gori kod Travnika koja su trajala poslednjih petnaestak dana uspešno su privedena kraju.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Podaci o ovoj nekropoli, koja se u nekoliko navrata spominje prvenstveno u kontekstu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, potvrđeni su u toku ovih istraživanja.

- Imajući u vidu da je nekropola velikim delom devastirana gradnjom fudbalskog igrališta sedamdesetih godina pristupilo se zaštitnom istraživanju preostalog dela nekropole što je dalo odlične rezultate s obzirom na stanje u kojem se nekropola nalazi.

Iskopavanja su se odvijala na centralnom delu nekropole na kojem je otkriveno ukupno 11 skeletnih ukopa, od kojih je onaj najznačajniji, ukop u kamenom sarkofagu, zauzimao centralnu poziciju u odnosu na ostale ukope koji su bili radijalno raspoređeni oko njega, što ukazuje na to da je osoba pokopana u sarkofagu imala značajniju ulogu u društvu u toku života na što upućuje i sam način na koji je preminula osoba sahranjena u odnosu na ostale.

- Drugi ukopi su značajni zbog ostataka drvenog sanduka koji su zabeleženi u tri slučaja. U pitanju su sanduci koji su svojim oblikom imitirali oblik kamenog sarkofaga i to tako da je oblik izdubljen u formi čovečijeg tela. Najzanimljviji su, pored kamenog sarkofaga i grobovi odrasle ženske individue, pored čije leve i desne strane su se nalazila tri dečija skeleta, pa se može predpostaviti da se radi o ukopu majke i njene dece.

Nekropola se, po podacima iz Arheološkog leksikona BiH datira u sami kraj 15. veka, međutim, neki ukopi bi mogli biti i stariji. U zbirci Zavičajnog muzeja Travnik nalazi se nadgrobni spomenik na kojem se spominju imena Petra i Nikole Kušetića, a spomenik je navodno bio postavljen iznad kamenog sarkofaga.

Nastavak istraživanja planiran je za sledeću godinu u sklopu Internacionalne škole bioarheologije koju Zavičajni muzej organizuje zajedno sa partnerima iz Španije na kojoj će pored stranih studenata antropologije, učestvovati i studenti katedre za arheologiju.

Izvor: Fena
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete