Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Лакташи: Све чвршћи докази за цркву из 13. века  (Pročitano 23422 puta)

Van mreže Max

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 714
  • Ugled: +81/-0
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Анализа људских костију које су пронађене на локалитету Зидине, у селу Шушњари код Лакташа, потврђује да је средњовјековна црква са некрополом на том подручју егзистирала још у 13. веку.

Археолози Завичајног музеја Градишка Милан Ђурђевић и Бојан Вујиновић пронашли су 2010. године ову цркву, а 2011. су у њеној унутрашњости истражили три гроба. Сви скелети су било окренути у правцу исток-запад, са рукама прекрштеним у пределу карлице, што одговара хришћанском начину сахрањивања. Три узорка костију послата су на Универзитет у Глазгову на радиокарбонску анализу, којом се утврђује њихова старост, а она је потврдила досадашња открића археолога.

- Двојни гроб у олтару представљао је гробницу мушкарца и жене. Код женског скелета пронађена је наушница од сребра са три јагоде, од којих једна недостаје. На основу радиокарбонске анализе коштаних узорака, жена је сахрањена 1262. године, што нам говори да је и наушница највероватније из тог периода - рекао је Вујиновић.

Он је казао да је мушкарац сахрањен 1276. године.

- И мушка индивидуа из двојног гроба северно од улаза у цркву сахрањена је највероватније око 1270. године. Треба водити рачуна да ове године нису апсолутни показатељи и да оне могу имати грешку до плус минус 30 година - рекао је Вујиновић.

Према његовим речима, ови подаци несумњиво говоре да је црква са сигурношћу егзистирала у 13. веку. Међутим, знајући да је животни век у овом периоду био око педесетак година, постоји могућност да је ова црква била саграђена већ крајем 12. века и постојала све до доласка Турака, односно до прве половине 16. века.

Просо

Занимљиво је да је током ове анализе установљено да су људи користили просо у својој исхрани у великим количинама.

- Просо је врста житарице која се користила у исхрани током средњовековног периода и на нашим просторима. Од ње се правила кашаста смеса, а често се помиње да је у исхрани замењивала месо. Просо је била веома корисна житарица, јер се могла чувати у складиштима чак до двадесет година - истиче Вујиновић.

Аутор: Глас Српске
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete