Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Misteriozni zlatni grad - Tajni grad Inka koji nikada nije pronadjen  (Pročitano 26019 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Negde u dubinama istocnog Perua, nalazi se prema legendi - Paititi, izgubljeni grad civilizacije Inka. Prema njoj, narod Inka je svo svoje zlato i dragocenosti premestio u ovaj grad kako bi iste spasili od nadolazece invazije Spanaca. Da li je Paititi legenda, ili stvaran grad koji ceka u dubinama dzungle dan kada ce biti otkriven?

Paititi je grad o kome su se ispredale legende, upravo poput Grcke Troje, za koju se smatralo da je izmisljena sve dok je Hajnrih Sliman, nemacki arheolog, nije otkrio. Neverovatni grad Petra u Jordanu, takodje je bio mesto koje se spominjalo samo u pricama, sve dok 1812 nije otkriven od strane svajcarskog istrazivaca. Uzmimo za primer i Macu Pikcu, koji je sam po sebi bio zapanjujuce otkrice 20. veka.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Moguce lokacije Paititija

Sama rec Paititi na Kvecuanskom znaci: "Dom jaguarovog oca". Narod Kvecuan je bio potomak Inka i oni su ispricali mnoge interesantne price i legende o izgubljenoj civilizaciji kao i njihove probleme sa spanskim konkvistadorima. Izmedju ostalog jedna od legendi je i ta da su Inke kada su videle da ce ih Spanci poraziti i osvojiti, sve svoje dragocenosti, zlato i srebro prebacile u tajni grad u dzungli, daleko od postojece civilizacije. Arheolozi pretpostavljaju da bi se taj grad mogao nalaziti na jugoistoku Perua, skriven u neprohodnim dzunglama. Drugi tvrde da je tacnija lokacija preko granice sa Brazilom, ili mozda na severo-zapadu Bolivije.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


U svoje vreme Paititi je bio uspesan grad, bar prema pricama, koji se nalazio na savrsenom, skrovitom mestu izmedju planina, okruzen vodopadima. Spanski/Inka rat trajao je oko 40 godina kada su konacno 1572. godine Spanci zauzeli poslednji Inka grad Vilkabambu. Tada su pocele da kruze price o Paititiju. Mnogi su vec vekovima pokusavali da ga pronadju, medjutim do sada nije pronadjen ni tracak dokaza o njegovom postojanju. 20. vek je doveo mnoge lovce na blago u Ande, i dok su neki tvrdili da su ga pronasli, nijedan zadovoljavajuci dokaz nije ponudjen.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


2001. godine, italijanski arheolog Mario Polija u Rimu pronalazi dokument u kome misionar Andrea Lopez opisuje veliki grad prepun zlata, srebra i dragog kamenja sakriven u dubinama kisnih suma i okruzen vodopadima. Istrazivanja su utvrdila da je napisan negde oko 1600-te godine sto jos vise potvrdjuje njegovu autenticnost. Medjutim postoje li i jos neke druge cinjenice koje potvrdjuju njegovo postojanje? Kada je Francisko Pizaro predvodio spansku okupaciju Inka gradova, navodno je u jednoj dolini primetio jednu grupu domorodaca kako nose velike zlatne predmete u dubinu dzungle. Medjutim, sve se zavrsava na ovome i niko nezna dalju sudbinu ni tih ljudi, ni toga zlata...

Andi su veoma poznati po rudnom bogatstvu, pogotovo po nalazistima zlata, srebra i dragog kamenja. Postoji velika sansa da su Inke cule za brutalnost (a i sami su se u to uverili) spanskih konkvistadora te su na vreme od njih sklonili svoje dragocenosti. Interesantno je da Spanci nisu pronasli sve gradove Inka, najocitiji primer za to je Macu Pikcu, te je moguce da su u dubinama dzungle ostali sakriveni jos neki gradovi za koje svet ne zna.

Za arheologe i lovce na blago sirom sveta, Paititi je i dalje neostvareni san i ispunjenje svih zelja, a da li ce ga pronaci ili ce Paititi i dalje biti samo legenda o Zlatnom gradu ostaje da pokaze vreme.