Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Атила Бич Божији сахрањен у селу Крупац код Пирота  (Pročitano 26691 puta)

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
У кориту реке Нишаве, подно брега Бановог брда у селу Крупац, недалеко од Пирота, сахрањен је, заједно са својим благом, Атила Бич Божји, један од највећих хунских вођа, који је у периоду од 440. до 450. године ујединио хунска племена и створио једну од највећих војних сила у историји. Ова прича, међутим, у бл-ском је сусрету са легендом и маштовитим авантуристима, ловцима на скривено благо. Постојање археолошких налазишта бројних култура указује на то да су људска насеља у Пироту постојала врло рано. На питање зашто је човек у то време посећивао Крупац (име изведено од латинске речи crupeellarii -оклопници- пр. аутора), одговор је да је било много оправданих разлога.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Прво, овуда је пролазио пут „Виа Милитарис“(касније Цариградски друм , оп. аутора). Ту, непосредно уз десну обалу Нишаве, наспрам Бановог брда, човек је нашао најсувље место у пиротској равници. Овде је нашао сигурност. Брег и реке су га храниле. Река је имала више рибе него воде (бележе путописци), шуме дивљачи и дрва, житарица. И најважнији разлог посети и задржавању у овом месту, била је лековита бања, названа још из тог периода Римском, у којој су лечени римски војници. Легенда каже да је и сам Атила, исцрпљен од ратовања, лек потражио у бањи у Крупцу, чија се и данас топла
вода излива у реку Нишаву.

Мештанин села Крупац и угледни приватни предузетник Небојша Костић, открива неоткривено:

-По легенди, Атила је дошао у бању у Крупцу на лечење, јер су се у њој лечиле разне војске које су пролазиле овим крајем, и уједно је хтео да освежи крв. Иако је имао велики број жена, Атила је одлучио да се у Крупцу венча са младом Германком по имену Илдико, која се по легенди заклела да ће осветити хиљаде њених сународника које је Атила убио. Било како било, велики хунски вођа завршио је свој живот неславно у постељи у Римској бањи у Крупњу. Претпоставља се да га је убила Германка, мада постоје спекулације да је умро од превелике дозе алкохола и пуцања артерије, тако да се угушио у сопственој крви. Према једној од многобројних легенди, непосредно после смрти његово тело је спаљено по старом хунском обичају и положено у три велика ковчега – златни, сребрни и гвоздени. Поред пепела, каже предање, похрањено је огромно богатство, небројено благо и драгоцености које је Атила са својом војском опљачкао – каже Костић.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Село Крупац -Нишава

Чудна је била Атилина смрт, а још чуднији ритуал његове сахране. – Учињено је нешто крајње неуобичајено и за то време скоро невероватно. Нишава је на том месту преграђена и њене воде су кренуле другим током. На дну осушеног речног корита ископан је гроб, у њега је спуштен велики ковчег а затим је уклоњена брана. Река је наставила својим уобичајеним током, а тајна је остала под водом. И док се данас скоро поуздано може тврдити да је реч о Нишави, све друго се вероватно никада неће сазнати.Тим пре што су сви они који су учествовали у овом грандиозном подухвату убрзо ликвидирани. Да се никада не прочује, да се никада не сазна. Сазнавши за смрт свога вође Атиле, сви ратници, укијучујући и српске, посекли су косе и искрварили лице, како би га на достојан, ратнички начин ожалили.

Van mreže Milan77

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 250
  • Ugled: +9/-0
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Село Крупац – Извор

На Атилином гробу погубљена је и његова пратња: слуге, коњи и свих седам жена. И Атилине верне војсковође су ову тајну однеле са собом у гроб, јер су били везни заклетвом ћутања, а ратници који су положилл урну у гроб су ликвидирани, да случајно не би одали тајну. Ово митско место је вековна мета трагача за благом.

-Легенда каже да су тадашњи мештани села и потомци кроз векове на својим имањима поред реке проналазили римски новац, златнике, сребрњаке, разне мозаике, мачеве, штитове, ножеве, људске и животињске кости. Они су то крили, плашећи се да им не буде одузето. Да цела ова прича прелази из легенде у неку другу димензију, говори и чињеница да данас, не само мештани села већ и околине, долазе у потрагу за похрањеним благом највечег императора. Јавна је тајна да се некима посрећило да се домогну неког Атилиног златника. Све је већи број људи који посећују село Крупац. У више наврата је покушавано проналажење Атилиног гроба и његовог похрањеног богатства.

- Било је неколико покушаја, а најозбиљнији је био онај из 1950. године, када су ово место истраживали археолози из Ниша. О њиховом подухвату извештавали су и медији.

Не знам зашто је пропао, али знам да је штета што се стало на томе. Ми из Месне заједнице Крупац покренућемо иницијативу, заједно са градском влашћу у Пироту, како би преко надлежног министарства издејствовали да се истраживање настави. Јер заиста је велика штета да толико богатство лежи неискоришћено. Познато је да је Атила са својом војском пљачкао све куда је пролазио и да се ради о огромном богатству. Сви би били на добитку, а Крупац би постао туристичка атракција. Уз то, топла вода из бање која се одлива у Нишаву, могла би да се искористи као још једно богатство овог краја.

Слободан Милошевић, Афера