Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Tajna makedonske imperije: Izgubljeni kraljevi  (Pročitano 24829 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Tajna makedonske imperije: Izgubljeni kraljevi
« poslato: 19.12.2014. 08:11 »
Selo Vergina u severnoj Grčkoj postalo je poznato širom sveta kad je 1977. godine grčki arheolog Manolis Andronikos pronašao grobnice drevnih makedonskih kraljeva, uključujući i grobnicu za koju se verovalo da sadrži ostatke Filipa Drugog i takođe praznu grobnicu Aleksandra Četvrtog.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Veruju da su otkrili najveću tajnu antike - grob Aleksandar Makedonskog
 
Vergina je na osnovu tih otkrića identifikovana kao lokacija drevnog grada Egeje, koju je kao prestonicu izabrao Aleksandar. Ovde je iskopano i pozorište gde je Filip ubijen 336. godine pre nove ere. Njegov sin Aleksandar Veliki, najveći vladar antičkih Makedonaca, do svoje 33. godine osvojio je carstvo koje se protezalo od Grčke do Indije.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Naučnici sada treba to i da dokažu
 
Aleksandar se rodio u egejskoj Makedoniji, u gradu Peli, koju je njegov otac Filip Drugi izabrao za prestonicu. Pelu su kasnije opljačkali Rimljani, a riznica je odneta u Rim. Ipak, sačuvan je mozaik sa scenom lova oca i sina, sličan prikazu u Filipovoj grobnici u Vergini.

Antičko kraljevstvo Makedonija nalazilo se na najsevernijem delu antičke Grčke i graničilo s Epirom i Trakijom. Pitanje da li su antički Makedonci govorili grčki ili neki strani jezik danas još nije rešeno. Grci koji su živeli dalje na jugu tvrdili su da Makedonci nisu puni Heleni i da su poluvarvari.

Vekovna zagonetka
U Amfipolu, na severu Grčke, pronađena je ove godine grobnica za koju se veruje da je počivalište Aleksandra Velikog. Gde je pokopan najveći svetski vojskovođa jedna je od najvećih zagonetki svetske arheologije. Makedonski vladar umro je 323. godine pre Hrista, a arheolozi su ustanovili da grobnica datira između 325. i 300. godine. U grobnici je otkriven i mozaik koji pokazuje scenu lova kao što je freska u Vergini.


(vesti-online)