Karte, priče, zapisi, običaji... > Legende

Legende i činjenice o Miljkovačkom blagu!

(1/1)

Max:
Legende i činjenice o Miljkovačkom blagu (poslednja potraga iz 1993. godine)


U poslednjih nekoliko stotina godina je veoma popularna priča o Miljkovačkom blagu i razne teorije su sklapane na tu temu, po nekima je u pitanju staro vizantijsko blago još iz 6. veka, po nekima je to blago Nemanjića, jedna od verzija je da je to blago koje su hajduci pljačkali od Turaka pa i da tu ima i crkvenog blaga. Po Nišu i okolini postoje ljudi koji tvrde da imaju detaljne mape kako doći do mesta gde se to blago nalazi. Po nekim tvrdnjama u mnogim riznicama postoje smrtonosne zamke kako bi se riznice zaštitile od pljačkaša.

Svaka od ovih teorija bi mogla da bude tačna jer se u okolini sela Miljkovac kod Niša nalaze staro vizantijsko utvrdjenje Gradište iz 6. veka, nalazi se i srednjevekovna tvrdjava Železnik iz 14. veka što može samo da ide u prilog ovim tezama o skrivenom blagu u Miljkovcu. Ako uporedimo sve ove teorije možemo zaključiti da one imaju jednu zajedničku činjenicu koja se sve vreme provlači kroz priču, a to je lokacija, MILJKOVAC.

Miljkovac je pored zakopanog blaga kod istoričara poznat i po istorijskom nasledju jer se na tom području "gde se nalazi blago", nalazi i nekoliko važnih i zanimljivih sakralnih ostataka koji su zanimljivi istoričarima i arheolozima. Selo Miljkovac je postalo poznato široj javnosti 1993. godine kada su sve dnevne i nedeljne novine iz Beograda naširoko pisale o poslednjoj izvedenoj potrazi za blagom koju je vodio misteriozni italijan sa Sicilije Salvatore Fiangiaco sa timom speleologa. Za kopanje su koristili teške inženjerijske mašine i dinamit, dok se u sve to nije umešala država gde je vojska i policija obezbedjivala kopače.Mesto na kome je kopano nazvano je "Jovina jama" po Jovi Brankoviću na čijem imanju se kopalo. Sama jama se nalazi ispod stene i duboka je 50ak metara. U to vreme je u Miljkovcu vidjen i Željko Ražnatović Arkan lično sa svojim ljudima što je dodatno popularizovalo celu priču u javnosti. Iskopavanje se vršilo na imanju porodice Branković, kako piše nedeljnik VREME iz Beograda, praćena je stara mapa koja ima tekstualni deo na kome piše: " nadji kamenu tablu na kojoj su ispisana sedam slova i tri krsta" ispod te kamene ploče se
nalazi podzemna magaza od 12 prostorija puna zlatnih dukata, zlatnog nakita, četiri krune sa dijamantima i puni kazani raznog blaga, ujedno se tu nalazi i podzemna crkva optočena zlatom.

U to vreme "Večernje Novosti" su pisale da je došlo vreme da se skine vekovno blato i zemlja sa skrivenog blaga dinastije Nemanjić i da bi to moglo da popuni devizne rezerve zemlje i izvuče Srbiju iz teškog stanja u kome se tada nalazila.

List "Politika" je tada objavila rukom nacrtanu mapu sa instrukcijama, na kome su bile dve prostorije koje se nalaze iza kamenih vrata (najverovatnije skladište gde se čuvala vuna i vino). Tu se moglo ući samo kroz tajna vrata koja su bila na mapi i te dve prostorije su bile pune zlatnih i srebrnih predmeta.

Neki listovi su pisali i o strahu koji vlada u selu Miljkovac zbog naoružanih bandi koje se motaju po selu i zbog vojske i policije koja je u obližnjoj šumi, a mnogi meštani kažu da se i Arkan pojavljivao sa svojim ljudima. Na kraju se pojavila i priča da neka zver čuva blago i da mu niko ne može prići. Treba istaći podatak da je kopanje i potraga za blagom koštala više stotina hiljada maraka u ono vreme, ali nije ništa pronadjeno. Priča se da su kopači promašili mesto za nekoliko stotina metara. Za ovu temu je simptomatična izjava za Politiku Mitropolita Jovana koji je ispred Srpske Pravoslavne Crkve izjavio da "Crkva zna šta joj nedostaje, ali nema objašnjenja kako se to desilo". Na istu temu za Politiku se izjasnio i zamenik direktora Narodnog Muzeja u Beogradu rekavši da je sasvim moguće da se na toj lokaciji pronadje blago jer je ona bila deo i Rimskog carstva i deo carstva dinastije Nemanjića. Sve ovo se dešavalo 1993. i 1994. godine i predstavlja najveću potragu za blagom na ovim prostorima u 20. veku. Svi kažu da blago nisu našli, a da su bili jako blizu da ga nadju. Po meštanima to blago se nalazi na potezu istočno od sela u delu koje se zove Gradište.

Misterija ostaje da živi i podzemna crkva koja se nalazi kod Miljkovca navodno postoji, samo još uvek niko ne zna tačno gde je to mesto.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju