Karte, priče, zapisi, običaji... > Legende

Legenda o blagu Maksimijan Daje

(1/1)

Aleksandar:
Pretpostavke su da je čuveni car Maksimijan Daja Šarkamen izabrao da izgradi carski grad jer je tu, u blizini Đerdapske klisure, bio i rodjen. Želeo je, da baš tu da napravi tvrđavu u koju će se povući posle burnih vojničkih dana i osvajanja Male Azije.

Daja je ostvario svoj san, sagradio je impozantno zdanje okruženo bedemima koji su mogli da spreče bilo koje divlje pleme da u njega prodre. Ali mirovinu u njemu nije dočekao. Grupa razbojnika koja je želela da se dočepa njegovog blaga naterala ga je u beg a verovano i u pogibiju.

Legenda kaže da je Daja pred samu smrt na kamilama!!! izvezao blago iz palate a potom ga sakrio u okolini, na tromedji Šarkamena, Popovice i Plavna. Odustao je od prvobitne namere da ga odveze u Rim i sakrio ga u duboku klisuru i eto ostavio zadatak mnogima tokom proteklih 1700 godina da reše enigmu i do njega dođu.

Carica Teodora:
Iz kog je tačno perioda?

Konstantin:
Period vezan za ovu legendu je iz vremena Rimskog carstva. Gaj Valerije Galerije Maksimin (rođen novembra 270. godine, umro leta 313. godine) bio je rimski car, poznat pod svojim nadimkom Daja.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju