Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Kako sačuvati stare razglednice  (Pročitano 24908 puta)

Van mreže Aleksandar

  • Administrator
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1049
  • Ugled: +122/-0
Kako sačuvati stare razglednice
« poslato: 15.12.2012. 23:53 »
Razglednice sa početka prošlog veka  mogu se pronaći u izuzetno dobrom stanju. Stavljanjem u albume čim su napravljene, mnoge od njih su sačuvane tokom decenija.

Kako se stanje albuma pogoršavalo tokom vremena, razglednice su obično bile vađene. Od vađenja većina je bila nepropisno čuvana, što je dovelo do različitih oštećenja kao što su savijeni uglovi, ogrebotine, uništavanje rubova ili neka druga, što posledično vodi ka smanjenju vrednosti razglednica.

Kako bi izbegli dalje oštećenje ili pogoršanje stanja razglednica postoji nekoliko načina čuvanja ili prikazivanja kao što su albumi, kutije ili uokvirivanje.

Čuvanje razglednica u albumima

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Prednost čuvanja razglednica u albumima je jednostavno pregledavanje bez dodirivanja samih razglednica. Ovakav način drži ih čistim i smanjuje mogućnost novog oštećenja.

Album za razglednice se sastoji od čvrstih korica i prozirnih plastičnih umetaka. Važnije od samih korica, koje i tako ne dodiruju papir, su plastični umetci u kojima se drže razglednice. Važno je da budemo sigurani da umetci imaju kvalitet za arhiviranje.

Kvaliteta za arhiviranje znači da materijali od kojih su napravljeni neće samo zaštiti razglednice nego da ih neće ni oštetiti ispuštajući agresivne hemijske spojeve. Pre kupovine treba proveriti da li su umetci za albume od plastike bez PVC-a, kako bi se izbegli mogući problemi.

Čuvanje razglednica u kutijama

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Kutije za čuvanje razglednica su najbolje u slučaju da je potrebno sačuvati veće količine razglednica. Dodatna dobra strana je mogućnost lakog sortiranja i indeksiranja razglednica po tipu ili motivu.

Opet, kvalitet  arhiviranja je važan prilikom odluke u kojim kutijama će se razglednice čuvati. Ovo je posebno važno u slučaju da razglednice dodiruju svojom donjom stranicom kutiju bez dodatne zaštite. Karton tih kutija bi trebao da bude bez kiselina, dok neki stručnjaci preporučaju aluminijumske kutije. Upotreba individualnih košuljica od plastike bez PVC-a za čuvanje razglednice je preporučljiva bez obzira kakva je kutija u pitanju.

Košuljice omogućavaju rad sa razglednicama bez dodirivanja papira. Ovakav način onemogućava da se masnoće ili kiseline sa prstiju prenesu na papir razglednice, ujedno čuva ih i od drugih mogućih fizičkih oštećenja.

Uokviravanje razglednica

Ukoliko posedujete manju kolekciju posebnih razglednica, uokviravanje, kako bi ih pokazali je takođe jedna od opcija. Na ovaj način se uvek možete diviti svojoj kolekciji, a u isto vreme je i očuvati. Još jednom kvalitet arhiviranja ponovo je odlučujući u odabiru materijala.

Uokvirujete li sami ili to prepuštate nekom od profesionalaca, potrebno je osigurati da papir i kartoni koji se upotrebljavaju za zaštitu budu bez kiselina ili hlora. Najbolje je da razglednica ne dodiruje staklo, a za to se može upotrebiti passepartout, opet bez kiseline. Passepartout se može izrezati da odgovara standardnim okvirima ukoliko se želi nešto uštediti, ali bitno je osigurati da svi materijali koji dodiruju razglednicu budu bez kiseline.

Kada je uokviravanje završeno, za prikaz najbolje je neko mesto bez direktnog sunčevog svetla kako razglednica ne bi izbledila.
Nadamo se da će ovi osnovni saveti pomoći u čuvanju Vaše vredne kolekcije razglednica.