Forum Arheo amatera Srbije

Numizmatika, militarija, antikviteti i umetnička dela => Numizmatika => Keltski novac => Temu započeo: Aleksandar 09.10.2012. 15:45

Naslov: Keltski novac
Poruka od: Aleksandar 09.10.2012. 15:45
Prva kovanja keltskog novca datiraju s kraja IV i početka III veka p.n.e, što znači da su Kelti vrlo rano prihvatili instituciju novca, ne samo kao platežno sredstvo, nego i kao simbol statusa i prestiža. Razlikujemo nekoliko tipova kovanja ovog novca. Srpski tip, kovan u III veku, predstavlja monete veće debljine i na njemu se primećuje sažimanje elemenata sa novca makedonskih vladara Filipa II i Aleksandra Velikog, čiji su novac Kelti voleli da imitiraju (tj. falsifikuju). Tzv. prelazni tip sažima srpski i sremski tip, a karakterističan je po predstavama mitskog krilatog konja - pegaza. Sremski tip predstavlja rezultat prvog organizovanog keltskog kovanja, koje datira od sredine II pa do prve polovine I veka p.n.e. Na aversu (prednjoj strani novčića), obično se nalazi predstava bradate glave sa lovorovim vencem, a na reversu (zadnjoj strani) je predstava konja sa uzdignutom desnom nogom, ispod koga je točak sa paocima.
Krčedinski tip pripada kraju II i početku I veka. Na ovom tipu se primećuju sjedinjeni elementi tetradrahmi Filipa II i Aleksandra, a takođe se oseća i jak uticaj sa područja Transilvanije. Istočnoslavonski tip pripada drugoj polovini II veka p.n.e. i predstavlja kopije novca Audelonta. Na aversu je predstavljen monogram Audelonta, dok se na reversu nalazi lira.
Naslov: Odg: Keltski novac
Poruka od: crni1 22.11.2013. 18:36
Srpsko ili Danubius kovanje
prečnik oko 27mm i težine 14,1 gram
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete