Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Ковач Тутанкамонових ножева  (Pročitano 24297 puta)

Van mreže Nikola560

  • Mlađi član
  • **
  • Poruke: 24
  • Ugled: +0/-0
Ковач Тутанкамонових ножева
« poslato: 08.01.2015. 23:25 »
ХЕФЕСТ - ПРВИ КОВАЧ
КОВАЧ ТУТАНКАМОНОВИХ НОЖЕВА

Занимљиво је да су на подручју Србије одавно проналажени бројни метални предмети. Неки од њих су привлачили светску пажњу, попут такозване "гвоздене игле" чија израда научно не боже бити објашњена, а камоли реконструисна јер примењена технологија још није ни теоретски могућа са аспекта досадашњих знања. Осим тога, пронађена су рударска окна и алатке потребне за рударење, али и бројна велика јаловишта од одбачене шљаке по топљењу метала. Добар пример је Рудна глава у источној Србији чија је старост већ одавна утврђена и превазилази 6000 година.

Ипак, наши археолози и историчара су се плашили да изведу очигледне закључке, па су те бројне и важне проналаске третирали као некакве случајности. Иако је, на пример, Рудна глава старија бар хиљаду година од најстаријих рудника бакра на свету, ту чињеницу нико није смео ни да спомене у јавности. Тек проналаском друга два старија локалитета у Србији, Плочник код Прокупља и Велико Лаоле код Петровца на Млави, чија старост се процењује на преко 7500 и 7300 година, први металци света добијају своје место у светској историји и археологији. Хефест, први ковач, живео је и радио у Србији и то више од 2.000 година пре него што су Египћани почели да копају руду и кују алате. Историја мора поново да се преуреди и сложи јер постоји много важних података о првим металцима, али их нико није очекивао у Србији! А без метала, нема клесња камена, нити импозантних старих грађевина.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Корица од дршке ножа

Пронађена је 1961. године у Београду. Израђена је од слоноваче, а по траговима рђе археолози су закључили да је припадала гвозденом ножу. На њој су приказани фараон Ехнатон (установио прву државну религију са веровањем и једног бога) и долазећи деветогодишњи фараон Тутанкатон, који се под притиском конзервативног свештенства брзо одрекао свог претходника и његове револуционарне монотеистичке религије. Због тога је променио име у Тутанкамон, чиме је јасно ставио до знања да се вратио старој традицији веровања у бога Амон Ра, а да се одрекао новоуспостављеног Атона.

Значај открића је огроман јер повезује египћане из времена када још не познају гвожђе (бакарно доба) са подручјем Србије, где су тада већ увелико копали разне руде, те ковали чак и гвоздене предмете. У Тутанкамоновој гробици пронађен је још један гвоздени нож чије се порекло није знало све док у Србији није поуздано документована организована израда гвоздених предмета (локалитет Хисар у Лесковцу).

Уједно, то је потврда да је гвоздено доба почело у Србији пре 3400 година, што су до сада најстарији налази те врсте на свету.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Гвоздени нож у Тутанкамоновом благу - Каирски музеј.

До скора нико није имао идеју одакле гвоздени предмет у египатском бронзаном добу. Археолошки налази последњих неколико година су у Србији потврдили копање гвоздених руда и организованог ковања гвоздених предмета и то неколико векова пре него у Египту. Најстарије гвоздено доба почело је у Србији пре 3400 година и тиме се отворила могућност објашњења мистериозних Тутанкамонових ножева.

Van mreže Nikola560

  • Mlađi član
  • **
  • Poruke: 24
  • Ugled: +0/-0
Odg: Ковач Тутанкамонових ножева
« Odgovor #1 poslato: 08.01.2015. 23:38 »
Šta je sa nožem faraona?

6.Novembra 1922. godine je pronađeno u grobnici faraona Tut-ench-Amun, njegovo blago: sarkofazi, maske, figure egipatskih bogova, sanduci, zlatni nakiti itd. Ukupno više od 5.000 raznih predmeta. Najmisteriozniji nalaz je nož faraona koji je bez rđe. Gvožđe je u to vreme bilo vrednije nego zlato, pa i za faraona je to bila velika vrednost. Značaj tog noža je itekako velik, to je vidljivo i po tome što je faraonu bio zavezan s desne strane uz nogu, pa čak i u grobu.

Ali, kako je faraon došao u posed tog noža? Da li je zaista taj nož jedan 'Out of Place Artefact' kako inace razni izvori to tvrde? O njemu možemo skoro neverovatne navode pročitati: Da je saliven od nerđajućeg ćelika, da nije bio naveden sa ostalim pronalascima, da je njegovu leguru moguće ostvariti samo u vakuumskim uslovima. A, tadašnji Egipćani nisu poznavali ni salivanje gvožđa, a kamoli vakuumske uslove pri dobivanju takve legure.

Manfred Sachse, predsednik istraživačkog instituta za rudna dobra, intezivno se bavio proučavanjem pronalaska noža. Ali, od kojeg materijala je taj nož napravljen ni on ne zna. 'To niko ne zna', kaže Manfred.
I dodaje: 'Dr. Lukas, koji je te nalaze tada zapisivao, nije analizirao sastojke gvožđa kod tog noža.

Niti je to do dan danas učinjeno. Egipatski Muzej u Kairu odbija da da nož za analiziranje van svoje zemlje, a potrebnih aparata za njegovu analizu nema u Egiptu. Premeštanje svega potrebnog je jako skupo, pa nismo našli institucije koje bi finansirale takvu analizu. Znači, svi navodi o sastojcima i načinu livenja tog noža su jednostavno izmišljeni. Mada, u grobnici faraona vladali su odlični uslovi koji su očuvali nož od vlage. Svi pronađeni predmeti su u odličnom stanju."

Ali, otkud onda faraonu gvozdeni nož? Kako je on došao u njegov posed?

Kupljen je u inostranstvu: Hetiti, susedi Egipćana, poznavali su već tada mogućnost livenja gvožđa. Druga mogućnost: Gvožđe je moglo da bude dobijeno i od jednog meteorita. I zaista, gvožđe je tada nosilo naziv 'crni bakar s neba'. I kada se nađe takav meteorit, potrebno ga je samo obraditi u željeni oblik. Sa izvesnim pravom bi znači mogli da tvrdimo da je nož vanzemaljskog porekla! I kao takav, bi tada mogao imati kristalnu strukturu koju je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima. Ali, koliko je običan ili neobičan taj nož, to možemo tek znati kada se dotični naučno proveri. Svi navodi do tada ostaju: špekulacija.