Istorija > Istorija kroz vekove

Rimska mitologija

(1/5) > >>

Konstantin:
Rimska mitologija je uglavnom preuzela mitove i legende od starih Grka i Etruraca, uz promenu imena bogova. Glavni bogovi su Jupiter, Neptun i Pluton. Po rimskim bogovima su nazvane planete. Međutim, stari Rimljani su nekim od svojih božanstava pridavali mnogo više pažnje od starih Grka.
Svi rimski bogovi osim Jupitera imaju tragove mitologije koja bi ih vezala za njihove grčke dvojnike. Jupiter je indoevropski bog neba i javio se u Italiji nezavisno.

Rimski bogovi su sa svojim novim identitetima preuzeli sve od svojih grčkih pandana.Većinu mitova koje su Rimljani propovedali o svojim bogovima i boginjama, bili su naprosto preuzeti od Grka.

Konstantin:
Jupiter

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Vrhovni rimski bog, bog oluja, groma i munje. Jupiter je bog svetla. On šalje grmljevinu i munju, zaštitnik je pravde, istine, morala, vojsku zaustavlja u begu i dodeljuje joj pobedu.

Podudara se sa grčkim Zevsom. Čini se da se razvio od starog lat. boga neba, čije ime danas nije poznato, i od etrurskog boga, koji se zvao Tinije ili Tin. Za njegove roditelje saznaje se kad su ga Rimljani izjednačili s grčkim Zevsom, dali mu za oca boga Saturna i za majku boginju Ops. Jupiter je u Rimu bio uzvišeniji nego Zevs kod Grka. Prema rimskom verovanju od svih gradova i država najviše je voleo Rim, braneći ga i pomažući mu u njegovom nastojanju da uspostavi vlast nad svetom. Njegovo glavno rimsko sedište bio je veličanstven hram na Kapitolu, koji je bio posvećen i Junoni i Minervi, pa se svojom veličinom, lepotom i drevnošću isticao nad ostalim rimskim hramovima.

Konstantin:
Saturn

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Saturn je bio otac vrhovnog boga starih Rimljana, a Grci su ga zvali Kron. Bio je sin Tere i Cela, muž boginje Ops koja mu je izrodila Jupitera, Neptuna i Plutona, i ćerke Junonu,Vestu i Cereru. Saturn ih je progutao, sve osim Jupitera, koga je majka po rođenju sakrila.

Saturn je kastrirao svog oca kako bi preuzeo presto, a njegove testise bacio u more - iz njih je nastala Venera, najlepša boginja.
Zbog toga što je Saturn učinio strašno delo kastriravši svog oca, smatra se zlim, iako je vladar zlatnog doba i žetve. U vreme tog doba, ljudi su sve činili ispravno, nisu grešili, a nije bilo ni smrti. Danas je planeta Saturn nazvana po drevnom bogu i smatra se kod astrologa zlom.

Konstantin:
Neptun

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Neptun je starorimski bog mora i potresa. U grčkoj mitologiji Neptun je poznat kao Posejdon a kod Etruraca  kao Nethuns. Neptunov znak je trozub, kao i Posejdonov znak. Neptunov sin je Triton.

Neptun je sin Saturna, titana, boga vremena i njegove sestre-žene Ops. Saturn je progutao svako svoje dete osim Jupitera. Neptunova su braća Jupiter i Pluton, a sestre Cerera,Vesta i Junona. Neptun je dobio vlast nad morem, Pluton nad podzemljem a Jupiter nad nebom. Neptun se oženio Salaciom, morskom nimfom. Sa njom je imao sina Tritona. Neptunov predak je Okean, bog-ocean, prvotni vladar mora.

Neptun je bio poštovan u Rimu kao bog konja i konjskih trka. Njegov je nadimak bio Neptune Equester, zaštitnik konjskih trka. Njegov festival se zvao Neptunalia. Imao je 2 hrama u Rimu.

Konstantin:
Pluton

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Pluton je bog podzemlja i smrti, sin Saturnov i Opin, brat Jupiterov i Neptunov, muž Prozerpinin; izjednačuje se sa Hadom. Njegov je grčki pandan Had, iako su Grci Hada takođe nazivali Pluton. Pluton je povezivan sa Plutosom, a po njemu je nazvana planeta Pluton i radioaktivni elemenat plutonium. Plutonova žena je Prozerpina, a Pluton ju je oteo od njene majke Cerere. Ne bi se nikad zaljubio da ga nije začarala Venera, boginja ljubavi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju