Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: ГРИФОН И СРБИ  (Pročitano 23197 puta)

Van mreže Vasilisa

  • Stariji član
  • ****
  • Poruke: 354
  • Ugled: +28/-0
  • Pol: Žena
ГРИФОН И СРБИ
« poslato: 27.09.2015. 17:08 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Грифон (грч. γρνψ „лав-орао“), Грифин или Грифен је легендарна звер с телом ЛАВА и главом ОРЛА. Лав се сматрао „краљем животиња“, а орао „краљем неба“, и због споја тих двају животиња Грифон је добио вредност као посебно моћно и чаробно биће. Увек је приказиван с четири ноге, крилима и кљуном. Грифон је двополно митолошко биће. Класични и хералдички Грифони такође разликују пол. Хералдички грифон има стражњи део тела (ноге и реп) као лав, док је предњи део тела (врат прекривен перјем, крила, канџе и кљун) као орао.

Обично се сматра да Грифони потичу из грчке митологије, јер се појављују на великом броју античких артефаката. Међутим, Грифони НЕ ПОТИЧУ из грчке митологије, већ су их Грцима донели СКИТИ из централне Азије. Скитски путници су Грцима испричали о фантастичним створењима која насељавају њихову земљу и која имају тело лава са главом орла.

У Грчкој и Египту је углавном представљен као чудовиште женског пола, а најпознатије је СФИНГА.                                                                                                     У Месопотамији и Персији преовладао је лављи тип – комбинација лављег трупа и главе бика или човека.                                                                                                       Најпознатији представници били су СИРУШИ – „Вавилонски змајеви“ и Керубиони – крилати бикови-стражари с људском главом.

Грифон се у почетку сматрао опасним демоном који је био слуга богова, а временом је губио свој хтонски карактер и претворио се у симбол МУДРОСТИ..

У литератури се вероватно најчешће помиње љубав Грифона према злату и драгоценостима, и у уметности су представљени као чувари злата. Неки то тумаче и симболички – Грифони су свете животиње Сунца, а злато је сунчев метал.

Друга општа карактеристика Грифона јесте њихова МРЖЊА ПРЕМ КОЊИМА. Претпоставља се да је ово због тога што су сви хероји који су желели да украду злато Грифонима долазили на коњима, па отуда и мржња према таквим лоповима, али и према коњима. Поред тога, Грци су у својим каснијим интерпретацијама често говорили о рату Грифона и Амазонки, које су увек биле представљене на коњима.

Грифони су се јавили прво у пределима Асирије, Персије(данашњи Иран), Феникије, а археолоским открицима крајем 19. и поцетком 20.века,досло се до велицанствених открица древних градова у тим областима: Урук, Вавилон, Нинива, Нимруд и многих других који су се налазили у тим областима,а и у областима Еуфрата и Тигра(Месопотамије), Персијског залива…Све те области се данас налазе у оквиру Ирана, Ирака и околних држава.

Прва археолошка открића Грифона су била фасцинантна и просто су терала истраживача Хенрија Лајарда и друге, да истражују даље и даље…Прве скулптуре грифона које су угледале светло дана су се, на жалост, просто распале! Неке од њх су и по пар хиљада година лежале под наслагама песка, земље и разноразног материјала који се накупљао вековима. На неки начин их је то и сачувало од пропадања, па их је нагла промена притиска и топлоте једноставно здробила. Након тога су уследила много пажљивија ископавања и извалачење разних драгоцених скулптура. Многи од њих се од тада налазе у европским музејима…

Грифон на грбовима србских земаља:

Дакле, имамо Макленбург(Сорабију), Померанију, Вандалију… сви на грбу носе пропетог Грифона.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


ГРБ  РОМАНОВИХ
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


ГРИФОН СА КРИТА, ИЗ ПАЛАТЕ У КНОСОСУ:
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Еп о Гилгамешу може дочарати верну слику препотопског времена, а и само проналажење глинених плочица са епом је, у најмању руку, невероватно! Уз помоћ Енкидуа, свог верног пријатеља, Гилгамеш је владао Уруком, а Грифон је био симбол његове владарске куће (а владао је око 2600.године пре Христа). По једној легенди, он је дошао до биљке која му је подарила бесмртност, и тако бесмртан се одржао до данашњих дана… Постоји још једна легенда да је у време Косовског боја он био посматрач битке, и да се после битке упутио до манастира Раванице, те у част преминулог владара је на зид поставио споменутог Грифона, који је био симбол његове владарске куће. И сам материјал од кога је направљен Грифон, потиче од муља и земље која је остала од великог потопа. Велики и значајни део историје се налази код нас, а нисмо имали појма…

Грифони  на зиду манастира Раваница:

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


(Zaveštanja predaka)