Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Grb Balšića  (Pročitano 24224 puta)

Van mreže Aleksandar

 • Administrator
 • Heroj
 • *****
 • Poruke: 1049
 • Ugled: +122/-0
Grb Balšića
« poslato: 20.09.2012. 15:09 »
Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete
Rekonstrukcija grba Balšića

Na novcu Balšića se dosledno pojavljuje vučja glava okrenuta nadesno i na štitu i na čelenci. Ovaj oblik štita i kacige se mogu videti na pečatu duke Balše iz 1385. godine dok se plašt i kruna detaljnije raspoznaju na novcu Balše III. Ima dosta sporova o izgledu samog štita, u kasnijim varijantama grba Balšića javljaju se i osmokrake srebrne ili zlatne zvezde. Rumunska porodica Bals, koja pretenduje da vodi poreklo od zetskih Balšića, takođe na svom grbu ima osmokraku zlatnu zvezdu na crvenoj podlozi. Obrenovići su koristili svoje porodične veze sa ovom rumunskom porodicom da predstave da i sami vode poreklo od Balšića, dakle i Nemanjića tako da su zbog toga legalni naslednici srpske krune.

Prvi pomen vlasteoske porodice Balšić nalazi se u povelji koju je car Uroš izdao Dubrovačkoj republici 1360. g. Ne zna se ništa pouzdano o njihovim precima a romanska osnova prezimena je navodila neke istoričare da ih traže među napuljskim i provansalskim plemstvom.

Rodonačelnik porodice, Balša I, je upravljao samo jednim selom da bi uz pomoć sinova uskoro ovladao Gornjom Zetom, Skadrom i teritorijom do Kotora, moguće je čak da su upravljali i Barom. Ratovali su i sa albanskim vlastelinom Karlom Topijem gde je Đurađ pao i zarobljeništvo da bi kasnije (1366.) bio oslobođen po uspostavljanju mira. Već 1368. Đurađ kontroliše i Ulcinj – postavši moćan vlastelin više ne priznaje Uroša za svog gospodara i dolazi u sukob sa njim. On se pominje uz kneza Lazara 1375. kao sazivač crkvenog sabora što govori o njegovom nesumnjivom uticaju i moći.

Nasleđuje ga najmlađi brat Balša II koji je potukao kralja Tvrtka i uz posredovanje Venecije sklopio mir 1385. Turci su sve više upadali na njegovu teritoriju i on gine u boju na Saurskom polju iste, 1385. g. Unuk Balše I, Đurađ se pojavljuje kao naslednik i u prvi mah im se i pridružuje da bi se okrenuo protiv njih i prešao u katoličanstvo obećavši svoje zemlje papi Bonifaciju IX ukoliko ne bi imao naslednika. Njegov sin, Balša III, je krenuo u zauzimanje starih poseda svoje porodice i uz pomoć Turaka je zauzeo Skadar. Vešto balansirajući između Venecije, Ugarske i Turaka je uspeo da održi svoje posede; umire na dvoru svog ujaka despota Stefana Lazarevića koji postaje naslednik zemalja Balšića jer Balša III nije imao muških naslednika. Venecija je brzo reagovala i osvojila sve gradove pod vlašću Balšića.

Van mreže FORMICA

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 5
 • Ugled: +1/-0
Odg: Grb Balšića
« Odgovor #1 poslato: 18.01.2013. 22:58 »
Najstariji grb Balšića
L'arma più antica dei Del Balzo
http://imageshack.us/photo/my-images/156/16514771.gif/


Napulj-grb familije Balšić
Napoli - stemma famiglia del Balzo
http://imageshack.us/photo/my-images/263/59899296.gif/


Kapua- grb familije Balšić
Capua - Stemma Famiglia del Balzo
http://imageshack.us/photo/my-images/12/92661678.gif/

Kao što vidiš radi se o istom grbu što neminovno pokazuje da se radi o istoj familiji. Ako proguglaš “Nobiltà di Napoli Balzo, Baux” dobićeš prvu adresu http://www.nobili-napoletani.it/del_Balzo.htm đe ćeš naći ovo o čemu pričam.

Balšići su bili normansko plemstvo Napuljske Kraljevine, etniočki nijesu bili Sloveni a Vladali su samo Zetom i to kao svojeglavi vladari

Van mreže Bole

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 5
 • Ugled: +0/-0
Odg: Grb Balšića
« Odgovor #2 poslato: 05.03.2013. 20:14 »
I ovaj sam stit pokusao napraviti ali je doslo do strasnih nesuglasica..... Naime insistirano je od strane narucioca da bude plavi umesto crveni..... Tako da sam morao popustiti i napraviti plavi umesto crveni......

Klinac je naj bolje znao SRPSKU istoriju i bio pobednik lokalnog takmicenja.... Jedino sto je insistirao na stiti Balsica ali plavom..... (sta da radim morao sam ispostovati.... (Inace mali je 6 godina)
 (dobio je i sekiru koju sam napravio ali je sekira mnogo velika i teska za njega.... )...

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete