Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Zašto ni najsnažniji zemljotresi nisu prevrnuli kamenje koje prkosi gravitaciji?  (Pročitano 18262 puta)

Van mreže Konstantin

  • Opšti urednik
  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 1532
  • Ugled: +137/-1
  • Pol: Muškarac
Tokom proteklih dvesta godina, u Kaliforniji je zabeležen veliki broj jakih zemljotresa koji su mogli da prevrnu ovo misteriozno kamenje, ali ono ostaje netaknuto.


Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Neobično kamenje, koje se nalazi u blizini San Andreasa i Džasinta, nepomično stoji dok prolaze vekovi.

Naslagani jedni na druge, oni već dugo zbunjuju naučnike širom sveta. Njihova naizgled krhka povezanost prkosi svim zemljotresima, a veruje se da su tu već milenijumima.

Grupa naučnika sprovela je opsežno istraživanje ne bi li utvrdila kako je to moguće. Njihova studija otkriva da je do ovakvog položaja došlo usled rasedanja stena San Andreasa i Džasinta godinama unazad, gde je kamenje, faktički, formiralo sopstveno tlo. Zbog toga, zemljotresi kao da jednostavno zaobilaze područje na kojem se kamenje nalazi, prenosi Bi-Bi-Si.

Novi nalazi naučnika pružili su potpuno nov pogled na čuveno kalifornijsko kamenje menjaju naučna razumevanja zemljotresa – toliko drastično da može dovesti do promena u načinu na koji se vlasti u Kaliforniji nose sa odbranom od zemljotresa.

Džim Brune s Univerziteta u Nevadi započeo je istraživanje sanandreaskog kamenja još 1990. On je do sada utvrdio da prilikom interakcije ono stvara vibracije koje formira kao obruč oko sebe, štiteći se na taj način od razornih zemljotresa, koji u Kaliforniji nisu retki.

Ove stene se ne nalaze u radijusu od 15 kilometara od mesta rasedanja, gde su zemljotresi veoma česti zbog pomeranja tektonskih ploča. Ipak, profesor Brune je otkrio da se najveći broj ovih misterioznih stena nalazi na oko sedam do 10 kilometara udaljenosti od linije koja deli San Andreas i San Džasinto.

Tim naučnika je uspeo da izračuna koliko snage bi bilo potrebno da se ovo kamenje sruši i utvrdio da su zemljotresi koji su se dogodili 1812. i 1857. godine bili dovoljne jačine. Ali, opet, neuspešno. Kamenje je ostalo na svom mestu.

“Rasedi San Andreasa i San Džasinta su veoma blizu, na svega dva kilometra udaljenosti. Odavno je utvrđeno, brojnim studijama, da potres može da preskoči deo teritorije. To se zove iskorak“, rekla je za Bi-Bi-Si profesorka Liza Grant Ludvig s Univerziteta u Kaliforniji.(nationalgeographic)