Paleolantropologija > Geologija

U potoku pronašao poludragi kamen ahat

(1/1)

Max:
KRALJEVO - Pavle Todorović, geolog amater iz Kraljeva, sve do pre neki dan ni slutio nije da u njegovom kraju ima retkih dragulja, i to nadohvat ruke.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


U jednom od planinskih potočića nadomak Kraljeva, kako tvrdi Todorović kao dobar poznavalac dragog i ostalog kamenja, pronašao je grumen poludragog „ahata“ od stotinak kilograma.

On kaže da meštani prave objekte od njega i ne znajući da kamen vredi.
"U okolini Čačka pravili su od „ahata“ štale, deo ispred njih ili put. Možda pojedini meštani i znaju o čemu se radi, ali ima ga dosta i niko ga ne eksploatiše, i uzimaju ga kao što sam i ja pronašao kamen“, objašnjava Todorović za Tanjug.

Od ovog kamena će, kaže Todorović, najpra da izdvoji jalovinu, a onda da obradi komade čistog ahata i smesti u svoju zbirku plemenitih minerala.

Ostatak će možda ponuditi i na prodaju, juvelirima za izradu nakita ili drugim zainteresovanim kupcima.
"Nuđeno je koliko znam Izraelcima da ga eksploatišu. Vidim da Slovenci nude po 50 evra za kilogram, a ovaj kamen ima stotinak kilograma, što bi bilo oko 5.000 evra“, priča Todorović.

Pavle Todorović sve ozbiljnije razmišlja i da pokrene sopstveni biznis zasnovan na pronalaženju i eksploataciji nalazišta dragog kamenja.

Padine Kopaonika, Goča, Stolova, pa i dolina Ibra sve do Mataruške Banje, bogate su dragim kamenjem poput opala, ahata, ametista, jaspisa, kalcedona i drugih, ali i "građevinskog" kamenja poput mermera, kvarca ili peščara.

Izvor: Tanjug

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju