Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Prolaz divova – čudo prirode u Irskoj  (Pročitano 2051 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Prolaz divova – čudo prirode u Irskoj
« poslato: 11.05.2014. 13:49 »
Prolaz divova je područje od 40.000 spojenih bazaltnih stubova koji su nastali vulkanskom erupcijom u paleogenu (pre 50-60 miliona godina). Nalazi se u pokrajini Antrim na severoistočnoj obali Severne Irske, oko 3 km sjeverno od grada Busmilsa.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


1986. godine upisan je na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi kao jedinstven primer brzog hlađenja bazaltne lave, pri tome popucavši vertikalno u obliku spojenih stubova. Danas je ovaj prirodni fenomen najpopularnija turistička destinacija u Severnoj Irskoj. 2005. godine, prema glasanju slušalaca Radio Tajmsa, Prolaz divova je proglašen za četvrto najveće prirodno čudo Ujedinjenog Kraljevstva.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Bazaltni stubovi stvaraju stepenastu liticu koja se uranja u Irsko more. Većina stubova su heksagonalni (imaju šest strana), iako ima i stupova s manjim brojem stranica. Najviši su 12 m visoki, a okamenjena lava je na nekim mjestima debela 28 metara.

Neki delovi su dobili popularna imena kao što su: “Divovska čizma”, “Divovo oko”, “Pastirski stubovi”, “Saće”, “Divovske orgulje”, “Divovska vrata” i “Kamilja grba”.

U srednjem veku nastala je legenda kako je Prolaz divova izgradio irski div Fin MekKul (Finn McCool) kako bi se borio protiv svog škotskog rivala Benandonera, pa je odatle i potekao današnji naziv. Legenda kaže da je Benandoner izazvao Fina na borbu, koju je ovaj prihvatio, nakon toga je Fin izgradio ove stubove kako bi divovi mogli da se sretnu. Prema jednoj verziji, Fin je savladao Benandonera u borbi. Druga verzija priče, koja je mnogo interesantnije, kaže da se Fin sakrio kada je video da je njegov suparnik mnogo veći od njega. Nakon toga je Finova žena Una maskirala Fina u bebu i stavila ga u kolevku. Kada je Benandoner video “bebu”, pomislio je da je to Finovo dete i uplašen koliko bi onda tek Fin mogao da bude velik, brže-bolje, pobegao nazad u Škotsku i za sobom uništio prolaz između Škotske i Irske kako Fin ne bi mogao da ga prati. Sa druge strane, na škotskoj obali, postoji pećina sa sličnim formacijama pa je verovatno na osnovu toga i nastala ova legenda. Zanimljivo je da u irskoj mitologiji Fin MekKul zapravo nije div, već junak koji ima natprirodne moći.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete


Prolaz divova je postao poznat u 18. veku, a u 19. je već bio velika turistička atrakcija koju su mnogi želeli da vide od kada veliki broj ljudi dolazi da šeta po ovim stubovima. Od početka stubova, pa do mora, posetioci imaju na raspolaganju oko 600 metara ove neobične formacije po kojoj mogu da šetaju.