Golden Homolje Set za ispiranje zlata

Autor Tema: Neobične prastare cevi planine Baigong  (Pročitano 23049 puta)

Van mreže Miloš21

  • Heroj
  • *****
  • Poruke: 945
  • Ugled: +70/-0
Neobične prastare cevi planine Baigong
« poslato: 24.12.2014. 00:18 »
Cevi iz Baigonga je naziv za konstrukcije koje liče na tube koje se nalaze unutar i oko istoimene planine sa područja Tibeta. Na njih su prvi put naišli naučnici koji su tragali za fosilima dinosaurusa.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Neobične cevaste strukture Baigonga, jako liče na moderne cevi.

Ove neobične cevi različitih profila se povezuju sa sistemom pećina u planini Baigong, ali danas je zbog urušavanja unutrašnjosti planine, moguće je prići „cevima“ unutar samo jedne pećine. Sam izgled planine Baigong neke istraživače podseća na urušenu i erodiranu planinu, tako da su špekulacije oko pronalaska prastarih cevi dobile i misterioznu notu.

Interesantno je da su neki artefakti prečnika 40 centimetara sa dobro vidljivim crvenkastim slojem rđe, što je istraživačima u početku ličilo na tipične ostatke prastarih metalnih cevi sa velikim učešćem gvožđa.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Planina Baigong i njene pećine, lokacija neobičnih cevastih  fenomena.

Dodatne “cevi” su pronađene u obližnjem jezeru Toson i na potezu između kompleksa pećina i samog jezera. Većina cevi je sa malim padom bila položena horizontalno od jezera ka pećinama.

Pored ovih najširih vodoravnih cevi otkrivene su i brojne vertikalne cevi smeštene u stenama unutar planine, njihov prečnik je varirao od dva do 4,5 centimetara.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Dio cevi iz Baigonga prikazane
na kineskoj nacionalnoj televiziji.

Najveća rđava cev je locirana na plaži jezera Toson, položena je u smeru istok – zapad i nalazi se točno na pravcu koji vodi do sistema pećina u podzemlju planine Baigong. Ali, osim cevi, pronađeni su i brojni čudno oblikovani komadi metala čija namena i poreklo nije poznato.

Oko jezera Toson je locirano i oblikovano kamenje obrađeno na takav način da delovi metalnih ostataka prolaze kroz njih i to na način da se čini kao da su se metal i stene spojile učinkom oksidacije metala.

Naučnik Liu Shaolin je metalurškom analizom otkrio da cevi iz Baolinga imaju sastav od 30% gvozdenog oksida i velike količine silokon dioksida i kalcijum oksida.

Ove ostatke su prvo ispitivali kineski naučnici 2002. godine, a njihove nalaze je objavila Xinhua News Agency, ali ovaj nalaz se igonorirao sve do pre nekoliko godina kada je lokalna uprava počela da promoviše tajanstvene konstrukcije kao turističku atrakciju.

2003. godine Ximin Weekly je izvestio da su kineski naučnici uz pomoć atomske spektroskopije uspeli detaljno da analiziraju sastav cevi, i da one sadrže organske ostatke. Takođe je otkriveno kako su u sastavu stena iz pećina planine Baigong locirani brojni fosilizovani godovi prastarog drveća.

Pa ipak, naučnici do sada nisu uspeli da objasne sve aspekte ove misterije, naročito zbog čega su fosilizovana drveća izdubljena poput tuba i kako je na njima nastala metalna oksidacija.

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Pećina unutar planine Baigong u kojoj se nalaze neobične zarđale strukture.

Io9 piše da su cevi iz Baigonga jedna od stvarnih misterija antičkog sveta i da je cela Quinghai provincija u Tibetu prekrivena čudnovatim piramidalnim strukturama i brojnim simetrično postavljanim cevastim strukturama koje je vreme nagrizlo.

Ali Atlas Obscura na ovakav način opisuje misteriju sa Tibeta:

    „Zarđale tube Baigonga imaju prečnik od nekoliko milimetara do četrdesetak centimetara i mogu se pratiti u dužini od stotinjak metara od obližnjeg jezera do spleta pećina. Mnoge cevolike strukture izgledaju kao da su sistematski vodoravno postavljene od jezera ka pećinama. Ovi prastari objekti su ukopani duboko u žive stene planine i čini se da su nastale pre nego što je postojao čovek, zato izgledaju kao da nisu napravljene ljudskom rukom.“

Io9 navodi slijedeće:

Gosti ne mogu videti slike, molimo Vas da se registrujete ili ulogujete

Tipično okamenjeno drveća izgleda ovako.

    „Najnovija istraživanja pokazuju da metalni cevasti fenomen pripada fosilizovanom korenju drveća. Zarđale cevi su nastale nakon propadanja drvenog organskog materijala kroz proces pedogeneze (nastanka tla iz organskog materijala). Daljim eksperimenti su potvrdili da cevi sadrže organske materijale iz drveća, čak i mikroskopske drvene godove. Čini se da je drveće podzemnim tokom reke ponornice dospelo od jezera u unutrašnjost planine, gdje su ih pronašli naučnici nakon što su se pretvorili u čudesne zarđale fosile.“

Kako god bilo, ovaj fenomen je zaista čudan i vredan dodatnog ispitivanja jer je očigledno jedinstven po svom izgledu i načinu nastanka.